Hios

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje, Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:

V objemu Dodekaneza, blizu Male Azije, se v valovih modrega Egeja skriva otok, kjer lahko pozabite na svoje skrbi in sprostite svojo dušo. Že od nekdaj v Grčiji ni takega kraja, kot je Hios. To je namreč otok z dolgo zgodovino, središče velikih starih civilizacij, zibelka helenističnega duha in razuma ter ena najpomembnejših trgovskih postojank v srednjem veku. Vsi, ki so ga kdaj obiskali, so ga občudovali, starodavni vladarji so mu zavidali, Turki so bili nad njim očarani, Genovčani so se vanj zaljubili.

Ko stopimo na Hios, takoj spoznamo, da smo med blagostanjem in harmonijo, ki ju začutimo vsepovsod. Zeleni položni hribi, pobočja, pokrita s srebrno sivimi oljkami, naravni vrtovi tisočerih barv, ki se bohotijo z neobrzdanim cvetenjem in opojnimi dišavami … Neokrnjena narava, blago podnebje, osamljene prodnato-peščene plaže, zalivi s kristalno čistim morjem, ki se pod žarki grškega sonca blešči kot tisoč biserov. Vse kar čaka podjetnega gosta, da ubeži hitrosti sodobnega življenja in se preda brezskrbnemu otoškemu lagodju.

Srednjeveške vasice Pyrgi, Mesta in Olympi s trdnjavami, ozkimi tlakovanimi uličicami, slikovitimi, z oboki povezanimi kamnitimi hišami in suhimi snopi paradižnikov, ki visijo z balkonov iz kovanega železa, dajejo vzdušje izpred več stoletij. Tisoč let star, občudovanja vreden samostan Nea Moni očara s svojimi zlatimi mozaiki iz bizantinskega razcveta. Ravan Kampos nas s svojimi razkošnimi gosposkimi hišami, z vodnjaki in čudovitimi vrtovi, polnimi divjih tulipanov lalades, perzijskih ciklam, raznolikih orhidej popelje v romantične starodavne čase. Neskončni sadovnjaki dišečih dreves pomarančevcev, limonovcev in bujni vinogradi pričajo o bogastvu iz preteklosti.

Najpomembnejšo zgodbo otoka pa piše mastika, zelena rastlina, ki uspeva samo na jugu Hiosa. Temu nenavadnemu grmičevju z dragoceno dišečo smolo, ki se uporablja za izdelavo lakov, španskih voskov, kot aroma pri izdelavi pijač, kot dodatek k zobnim pastam in ne nazadnje kot žvečilni gumi, se lahko prebivalci otoka zahvalijo, da so jim Turki leta 1822 prizanesli. Njihovi izdelki so bili preveč priljubljeni in pomembni za sultanove dame iz harema. Raj na zemlji se je takrat za nekaj časa spremenil v pekel. Po popolnem uničenju glavnega mesta se je uničevalni val širil tudi v okolico, razen v mastikove vasi. Usoda Hiosa je pustila v celotni takratni Evropi pretresljiv vtis. Veliki Victor Hugo je dobil navdih za Pesmi o Jutrovem, znameniti Delacroix je narisal slavno sliko Pokol na Hiosu, ki danes visi v Louvru.

Mnogo let so prebivalci Hiosa veljali za najbogatejše Grke. Živeli so v edinstvenem razkošju in blagostanju, o čemer priča tudi besedna zveza »življenje kot na Hiosu«. Primerjava »jesti kot na Hiosu« daje slutiti okusno in pestro kuhinjo, »smeh kot na Hiosu« pa opiše vesel, humorističen in odkritosrčen značaj, kot so ga resnično imeli in ga imajo še danes prebivalci Hiosa. Včasih so bili res celo čezmerno veseli, tako da so jih drugi Grki, vajeni grenkih izkušenj iz vsakdanjega življenja, kdaj pa kdaj označili za malo nore in iz ljubosumja zaključili: »Vsi Hioti so tepci, eni večji, drugi manjši!«

Danes so Hioti prijazni ljudje, ponosni na velike sinove, ki izvirajo z otoka, vse od Homerja do Papandreoua in Theodorakisa, zaupajo sami vase in verjamejo v svojo prihodnost. Nobenega strahu, nobene tesnobe, nobenih skrbi, malokdo zaklepa svoja vrata … Kot da …
Ustavite se za trenutek! Počakajte! Ali si ne želite morda tudi vi te neizmerne lahkosti bivanja? Otok lagodja in brezskrbnosti čaka na vas …

MESTO HIOS
Glavno mesto, imenovano tudi Chora, daje zatočišče več kot polovici prebivalcem celotnega otoka. Chora je živahno mesto, ki je s pristaniško promenado z mnogimi restavracijami, ouzerijami, bari in kavarnami zabavno središče domačinov in obiskovalcev. Arheološki in bizantinski muzej ter mošeja z marmornim vodnjakom Maleka Pasche so le nekatere kulturne znamenitosti mesta, vredne ogleda. Mesto je od letališča oddaljeno 3 km.

KARFAS
Približno 7 km južno od glavnega mesta leži Karfas, eno najbolj priljubljenih turističnih naselij na južnem delu otoka. Dolga plaža s finim peskom je zlate barve in v poletnih mesecih s svojimi dobrimi pogoji za kopanje privabi tudi veliko domačinov. Ker se globina morja od obale postopoma povečuje, je plaža idealna za otroke. Nekaj tavern, barov, trgovinic s spominki in minimarketov ponuja dovolj popestritve za prijetne dopustniške dni. Naselje je od letališča oddaljeno 4 km.

MEGAS LIMNIONAS
Majhen, prikupen zaselek na jugovzhodni obali Hiosa se razprostira tik za ribiškim pristaniščem vasice Agia Ermioni. Osrednja atrakcija zaselka je lepa peščeno prodnata plaža s kristalno čisto vodo, ki je pri domačinih popularna predvsem ob dnevih z vetrom, saj je malce zaščitena. V neposredni bližini se po navadi najde tudi kak mini market, sicer pa je predel znan tudi po parih tavernah z odlično morsko hrano. Do letališča je 7 km.

AGIA FOTINI
Idilična vasica, na jugovzhodni obali Hiosa se ponaša s prekrasno, z udobnimi, ploščatimi kamni posuto plažo in kristalno čisto, sinje modro vodo. Ob plaži je sproščujoča, tlakovana promenada z nekaj manjšimi penzioni, najde pa se tudi kakšen barček, taverna in mini market. Od vasice do letališča je 9 km.

MESTA
Nekoč srednjeveško mestece, ki se je ohranilo kot živ kulturni spomenik, je danes z gotovostjo ena izmed najlepših vasic na otoku. Nostalgične kamnite hiše, zgrajene v bizantinskem slogu, tik druga ob drugi tvorijo labirint neskončnih uličic s številnimi izvirnimi tgovinicami, bari in nekaj tavernami. V njih živijo prijazni, odkritosrčni domačini, ki se trudijo ohranjati tradicijo in običaje, ki se kažejo v številnih festivalih. Vasica je znana tudi po enem izmed najboljših vin na otoku Mestousiko in soumni, posebni pijači za robustne pivce proizvedeni z destilacijo fig in grozdja. V neposredni bližini vasice so številne, večinoma nedotaknjene, rajsko lepe plaže, kot so 5 km oddaljena Apothyka Paralia, 6 km oddaljena Salonga, 11 km oddaljena Agia Dynami itd Od vasice do letališča je 33 km.

LITHI
Vasica Lithi je ribiška vasica, s čudovitim naravnim pristaniščem, katera se nahaja na slikovitem pobočju s pogledom na zaliv, s številnimi tavernicami, kjer lahko poskusite svežo ribo, ter ostale lokalne jedi. Poleg tavern se v vasici nahaja tudi nekaj barov in trgovinic. Lithi je ena izmed 24 vasic, kjer se poleg ribolova ukvarjajo tudi s pridelovanjem mastike. V njeni bližini se nahajajo srednjeveške vasice Mesta, Vessa in Elata ter vasica Pyrgi z zanimivimi geometrično okrašenimi neoklasičnimi stavbami. Poleg plaže Pyrgi, je od tu razmeroma hiter dostop tudi do številnih, večinoma nedotaknjenih, rajsko lepih plaž. Od vasice do letališča je 24 km.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...