Karpatos

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje, Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:
V južnem Egeju, le poltretjo uro letenja od deželice na sončni strani Alp, se iz morja dviguje nenavadno mističen otok. Pri nas še skoraj neznan, neokrnjen, nedotaknjen, za naše severne sosede pa že nekaj poletij eden najbolj priljubljenih dopustniških ciljev.

V trenutku, ko se boste dotaknili njegovih tal, bo osvojil vaše srce z raznoliko pokrajino in izjemno prijaznimi prebivalci. Prevzel vas bo občutek domačnosti. Topli sončni žarki vas bodo popeljali na plaže, lepe, kot bi jih oblikovala sama božja roka. Vroč bel pesek in ponekod tudi prod se bosta pogrezala pod vašimi koraki in le težko se boste uprli rahlemu valovanju bleščečega se morja. Romantična ladjica vas bo popeljala stran od vsega dogajanja, med ostrim skalovjem pa vas bodo pričakali skriti zalivčki in tišina, mir, intimnost … trenutki, ki jih tako pogrešamo v vsakdanjem življenju. Odkrivanje gorskega sveta v notranjosti z njegovimi hladnimi izviri, osamljenimi kapelicami in dih jemajočim razgledom na obalo so le nekatere izmed prednosti letovanja na tem otoku.

Ker se nam na dopustu priležejo tudi dobra hrana in pijača, posedanje v prijetni senci priljubljene grške taverne ter ples in zabava v večernih urah, vas vabimo v glavno mesto otoka Pigadia. Najbolj priljubljen del mesta je živahna promenada, od koder je čudovit razgled na velik zaliv z naravnim pristaniščem in na živopisne ribiške čolne. Naj vas prijazni gostinci ne zavedejo s kalinihta (lahko noč), saj še vedno vabi nočno življenje v številnih barih, diskotekah, in kdo ve, če ne bo koga zamikalo tudi vedno toplo morje.

V odročnejših vasicah boste spoznali bogato izročilo in običaje. Domačinom je uspelo ohraniti svojo identiteto, ki je ni mogel spodriniti noben osvajalec. Pesmi, ki jih spremlja melodija lire in tsamboune, lahko slišimo še danes – najpogosteje ob porokah in drugih praznikih. Tako je v dvanajstih vaseh na otoku izročilo še danes del vsakdanjega življenja: kamnite hiše z lesenimi, ročno izdelanimi klopmi in značilno notranjostjo, vsakodnevna in praznična oblačila domačink, prastari otoški običaji, tridnevna poroka, narodne pesmi in plesi, ročna dela. Kot da bi se v teh zasanjanih vasicah čas ustavil. Presenetljivo je etnografsko ozadje najsevernejše vasice otoka Olympos. Vasica, ki so jo v bizantinskem času zgradili prebivalci okoliških obmorskih naselij, ki so iskali zatočišče pred napadi piratov, se prilega kot amfiteater na obrobje strmega gorovja. Tako nedostopni in odmaknjeni od preostalega dela otoka ji je uspelo ohraniti plamen izročila pred ugasnitvijo. Mlini na veter še vedno meljejo žito, vaško narečje zveni dorsko in bizantinsko. Domačini negujejo svoje dragocene običaje zelo strogo, ponosno in imenitno. Sodobno življenje težko prodira v to vasico, povezanost z izročilom je še vedno zelo pristna.

Kjer koli boste srečevali domačine, ne boste mogli prezreti iskrene gostoljubnosti. Prijazno vas bodo povabili v svojo družbo in vam v odlični angleščini pripovedovali svojo zgodbo o pestrem življenju v daljni Ameriki. Prevzela vas bo njihova ljubezen do rodnega otoka in nehote se boste nostalgično spomnili pripovedovanja svojih babic in dedkov o podobnih doživetjih. Odhajali boste kot njihov prijatelj in ponosni boste, da bodo ti ljudje zdaj nastopali tudi v vaših pripovedovanjih.

 

AMOPI
Največji čar tega zaselka, ki je od glavnega mesta oddaljen 8 km, sta dva čudovita peščena zalivčka, ki ju ločuje pečina z romantično kapelico. Morje je res kristalno čisto, obala pa raznolika in bo razveselila zlasti otroke, ki bodo lahko gradili gradove v pesku. V Amopiju je poleg dveh minimarketov še nekaj tavern, v katerih se je podnevi mogoče okrepčati, medtem ko vas bo v poznih popoldanskih urah pot raje zanesla v Pigadio, kjer se ne boste mogli upreti prijetnemu vonju iz številnih tavern in živahni zabavi v katerem od priljubljenih lokalov. Do Pigadie se pride z avtobusom, ki na višku sezone vozi tudi šestkrat na dan, ali s taksijem, ki je v Grčiji sploh ugodno in priljubljeno prevozno sredstvo. Amopi je zaradi svoje idile priljubljen predvsem za mirno družinsko preživljanje počitnic. Naselje je od letališča oddaljeno 11 km.

AFIARTIS
Afiartis je starogrški izraz za kraj, kjer domuje veter. In z nobeno drugo besedo ne bi mogli lepše opisati najjužnejšega dela Karpatosa. Tukaj je doma bog vetra Eol, ki daje tisto, kar so sanje vseh srfarjev in kajtarjev – veter, veter in še več vetra. Afiartis je s svojimi tremi zalivi – Chicken Bay, Gun Bay in Devils Bay – predvsem zaradi vetra meltemi, ki tukaj kraljuje v poletnih mesecih, eden najbolj priljubljenih srfarskih središč v Evropi. Zaselek je od letališča oddaljen le nekaj metrov.

PIGADIA
Glavno mesto otoka je pravi kraj za tiste, ki se želijo na počitnicah zabavati, si ogledovati krajevne znamenitosti in raziskovati. Na obrobju mesta je več kilometrov dolga peščena plaža, le 15 minut z lokalnim avtobusom pa je do peščene plaže Amopi, ki vas bo navdušila z idiličnimi zalivčki. V majhnem pristanišču je veliko romantičnih lesenih ladjic, ki vas bodo popeljale na prelepe osamljene plaže. S Pigadie so tudi najboljše avtobusne in taksi povezave s preostalimi predeli otoka, tu so banka, pošta, lekarna in seveda tudi veliko lično urejenih trgovinic. Številne taverne, kjer vas prijazni gostinci ne bodo gostili kot turista, ampak kot svojega gosta, so znane po dobri in ugodni hrani. Čari poletnih noči vas bodo zvabili na živahno promenado, v katerega od nočnih barov ali v katero od diskotek, kjer se zabava začne šele po polnoči, sodobno glasbo pa v zgodnjih jutranjih urah zamenja grška. Vedno dobro razpoloženi domačini bodo zapeli in se zavrteli ob njenih zvokih, vas pa povabili, da se jim pridružite. Naselje je od letališča oddaljeno 17 km.

ARKASA
Vasica Arkasa je ena izmed 12 tradicionalnih vasi na otoku, kjer še zmeraj živi večina domačinov, čeprav v zadnjih letih privablja vedno več turistov. Vasica je drugačna od glavnih turističnih resortov, kot sta 8 km oddaljeni Amoopi in 15 km oddaljena Pigadia, saj ponuja bolj pristno in domače otoško okolje, z več stika z domačini. V samem središču Arkasse se nahaja kar nekaj lokalov, barov, tavern in trgovinic. Pravi zaklad kraja je plaža Agios Nicolaos, ki je ena izmed največjih in najlepših peščenih plaž na otoku, sicer pa je v bližini kraja še en biser otoka, plaža Agios Theodoros, ki pa je manjša in bolj intimna plaža. Le 1 km od središča Arkase se nahaja tudi najbolj tradicionalna ribiška vasica na otoku, Finiki, kjer je obilica odličnih tavern z morsko in tipično grško hrano. Arkasa je od letališča oddaljena 12 km.

KIRA PANAGIA
Ta zaselek s kristalno čisto vodo je obdan z zelenimi gozdovi na eni in impozantnimi visokimi skalami na drugi strani, ponaša pa se tudi z eno najlepših plaž na otoku. Ime je dobil po majhni kapelici, ki kraljuje nad zalivom in od koder lahko uživate v čudovitem razgledu. Do glavnega mesta Pigadia je 16 km, do letališča pa 26 km.
POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...