Kefalonija

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje, Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:

Ko potujemo po Grčiji in njenih otokih, se za nekatere od njih zdi, da niso več grški. Vroče sonce, toplo sredozemsko morje, bogata zgodovina, antična umetnost, privlačen grški način življenja, izročilo, ouzo … Vse to je privabljalo in še privablja številne obiskovalce. Toda vse to, zaradi česar smo prišli, se nekam izgubi. Ostanejo le še množice turistov. A ne povsod. Nekatere dele Grčije, nekatere grške otoke, so Grki znali obdržati tudi zase. Tiste najlepše in najpopolnejše. Eden od njih je Kefalonija. 

Grki in tujci se strinjajo, da je Kefalonija eden najlepših grških otokov. Gorovje Ainos, ki se dviguje sredi otoka, s svojo mogočno podobo obvladuje svojo okolico. Z vrha se odpira nepozaben pogled na sosednje Jonske otoke, ki nemočno priznavajo veličino Kefalonije, v jasnem vremenu pa je videti celo daljne obrise celine. Želja po odkrivanju razgibane notranjosti otoka vas bo pripeljala do njegovih najlepših in najbolj nenavadnih predelov. Naleteli boste na skrite samostane, slikovite podzemne jame, osupljiva jezera in mistične pojave, ki jih še danes ni mogoče pojasniti. Očarale vas bodo zelene doline, bujni senčni gozdovi in veliko vrst rož, ki se bohotijo v vsej svoji lepoti. V majhnih, po otoku raztresenih vaseh boste srečali staro izročilo in navade, neverjetno prijazne domačine in njihovo tradicionalno življenje. Ko boste namesto retzine poskušali robolo, namesto rebetike peli ariete in namesto bouzoukija poslušali zvoke kitare, boste spoznali, da je Kefalonija drugačna od ostale Grčije. Drugačna, a vendar tako grška.

Kljub temu, da je Kefalonija največji in najlepši otok Jonskega otočja, je obdržala svojo prvobitnost in svoj značaj. Značaj, ki ga vzljubimo in sprejmemo za svojega, prav tako kot vedno živahne domačine. Ti ljubijo svoj otok in so gostoljubni do obiskovalcev. Radi se zabavajo ob vinu, petju in plesu. Zato ne presenečata veliko število praznikov in bučnih praznovanj ter pestrost nočnih zabav. Obiskovalci se radi pridružijo domačinom, tako da zabava pogosto traja vse do sončnega vzhoda.

Največje bogastvo otoka so številne prekrasne plaže. Najlepša plaža na otoku in tudi ena najlepših v Evropi je vsekakor Myrtos. Pogled na plažo z visokega gorovja, ki jo obdaja, se zdi skoraj neresničen. Kot sneg bel pesek, pomešan z drobcenimi kamenčki, in peneči se valovi turkizno modrega morja osvojijo za vedno. Severni del otoka, kjer je Myrtos, je eden najlepših in skriva še mnoge idilične zalivčke. Na vzhodu otoka, v bližini ene najlepših grških podzemnih jam Drogarati in izjemnega jezera Melissani, ki zares prevzame, nas, obdana z bujno vegetacijo, pričaka dolga prodnata plaža Antisamos. Okolica mesteca Skala je polna intimnih plažic, na katerih si poiščejo svoje zatočišče tudi slavne karete, želve, ki so zanimivost otoka. Na mestecu Lassi, najbolj priljubljenem in živahnem predelu otoka, najdemo več z zlatorumenim peskom posutih plaž: Makris Yialos (Dolga plaža), Platis Yialos (Široka plaža), Gradakia in druge, na katerih se je mogoče poleg uživanja v prijetni senci ukvarjati tudi z mnogimi športnimi dejavnostmi.

Del Kefalonije je tudi Itaka, majhen otok z veličastno preteklostjo. Itaka, ki jo imenujejo kar Odisejeva domovina, slovi po vsem svetu. Deset let se je Homerjev junak boril v trojanski vojni, nato več let potoval, dokler se ni naposled vrnil v svoje kraljestvo in k ženi Penelopi, ki ga je ves čas zvesto čakala. Zato je Itaka simbol velike pustolovščine, ki človeka vleče v svet, in hkrati večnega hrepenenja po domovini, simbol potrpežljivosti in zakonske zvestobe. Tudi zato ne smete zamuditi priložnosti za obisk domovine junaškega Grka.

Pravi obraz Grčije je včasih zakrit. Toda ne na Kefaloniji. Spoznali ga boste morda kot sprostitev na čudovitih plažah, kot dobro hrano v odličnih grških tavernah, kot gostoljubje in prijaznost domačinov, morda v vročih večerih in nočeh, ki jih boste preživeli na pravih grških zabavah … Razumeli boste večno privlačnost te sredozemske dežele in želja po skorajšnji vrnitvi vas bo spremljala še dolgo.

SKALA
To mestece, ki se razprostira med zelenjem na južni strani otoka, je bilo zgrajeno šele po potresu leta 1953. Nekoliko odmaknjeno, na obrobju bližnjega hribovja, je stara vasica z edinstvenimi hišicami, razmetanimi po pobočju, do katerih vodijo le redke ozke poti in od koder se odpira enkraten pogled proti Zakintosu in zalivu Patras. Do mesta Poros, tretjega najpomembnejšega pristanišča na otoku, od koder vozi večkrat na dan trajekt v Killini na Peloponezu, je 12 km. V Skali najdemo tudi nekaj zgodovinskih spomenikov. Leta 1956 je bila tu odkrita rimska vila z dragocenim mozaikom, ki izvira iz 3. stoletja pr. n. št., približno 2 km iz mesta pa so ostanki antičnega svetišča, najverjetneje posvečenega Apolonu.

Skala je po mnenju mnogih ena od najlepših turističnih točk otoka, saj ima najdaljšo in zelo lepo zlato peščeno plažo s prijetnim borovim gozdičkom, ki ponuja zatočišče vsem, ki se želijo skriti pred vročim in žgočim soncem. Če pa želite pobegniti pred množico, lahko v enem od bližnjih zalivčkov najdete svoj samotni kotiček, pravi raj za sanjarjenje. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji nudistične plaže, ki je takoj za skalami, malce ven iz mesta. Na plaži so taverne, kjer se lahko okrepčate, na voljo pa so tudi najrazličnejši vodni športi, ki bodo popestrili dan. V samem središču, na glavni ulici, ki je najbolj priljubljen del mesta, je nekaj minimarketov, trgovinic s spominki ter restavracij in lokalov, kjer je prijetno preživeti tople večere. Naselje je od letališča oddaljeno 37 km.

LASSI
Polotok Lassi, ki ločuje laguno Koutavos na vzhodu in veliki argostolski zaliv na zahodu, je priljubljeno in živahno turistično središče. Od prihoda turizma na Kefalonijo se je razvijalo vzdolž zahodne obale polotoka, od njegove severne konice, kjer je slikovit svetilnik sv. Theodora, pa vse do 11 km oddaljenega letališča na južnem delu otoka. Območje je zaradi pojava, imenovanega katavothres, tudi svojevrstna geološka znamenitost.

Lassi je priljubljen zaradi belih in sivih, z mivko posutih plaž. Tukaj so mnoge od najlepših kefalonskih plaž: s skalami obdana Kalamia, Gradakia, velika in priljubljena Makris Yialos (Dolga plaža) ter čudovita Platis Yialos (Široka plaža). To je pravi raj tako za tiste, ki se želijo na urejenih plažah naužiti sonca in uživati v kristalno čistem morju, kot za ljubitelje različnih vodnih športov. Posebno živahni so v Lassiju večeri. Številne taverne vabijo s svojo izvrstno ponudbo in težko se je upreti odličnim grškim specialitetam. Za popestritev poskrbijo še trgovinice in mnogi nočni lokali.

Bolj vzdržljivim obiskovalcem priporočamo vzpon na hrib Lassi, s katerega se ponuja čudovit razgled po celotnem polotoku in čez zaliv na Lixouri. Naselje Lassi je od letališča oddaljeno 11 km.

ARGOSTOLI
Glavno mesto Kefalonije je eno najlepših provincialnih grških mest s svojstvenim slogom, lepimi palmovimi drevoredi in širokimi ulicami. Mnoge zanimive zgradbe, kot so mestna hiša, sodišče, knjižnica, šola filharmonije, gledališče Kefalos, arheološki muzej idr. obkrožajo glavni trg Platia Vallianou, ki je družabno središče mesta. Tu Grki posedajo in opazujejo svet izza miz številnih tavern. Platia je tudi kraj za večerno volto (sprehod), klepet z znanci in sprostitev na svežem nočnem zraku. Okoli glavnega trga in v bližnjih stranskih ulicah ter vzdolž pristanišča so številne dobre restavracije, lokali in taverne. V bližini je tudi glavna nakupovalna ulica Lithostroto. Njeno ime pomeni “kamnita cesta”, saj gre za prvo tlakovano ulico v Argostoliju. Polurni sprehod čez hrib ali tričetrturni sprehod po obalni cesti se obrestuje z uživanjem na čudovitih kefalonskih plažah. Z mostom Drapano, ki so ga zgradili Britanci, je Argostoli povezan z drugo stranjo slikovitega zaliva, večkrat na dan pa se lahko s trajektom popeljete na manjši, zahodni del Kefalonije – Lixouri. Od letališča do glavnega mesta je 14 km.

LIXOURI
Drugo največje mesto na otoku, obdano s široko ravnino z bujno naravo, sadnim drevjem, zelenjavnimi vrtovi in vinsko trto, je znano predvsem po nenavadnih, čudovitih, rdečih peščenih plažah, med katerimi izstopa znamenita 3 km dolga plaža Xi. Okrog glavnega trga – velike Platie – je mnogo tradicionalnih tavern, kafenionov, trgovin in pristanišče, iz katerega se lahko s trajektom, v predsezoni vsako uro in v glavni sezoni vsake pol ure, odpeljete do glavnega mesta Argostoli. Mesto je od letališča oddaljeno 35 km ali 14 km in 30 minut vožnje s trajektom.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...