Kos

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje, Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:

Veseliti se življenja, pozabiti na vsakdan, preplesati vso noč, uživati … Na Kosu vam res ne bo nikoli dolgčas. Turistični kraji, kot so mesto Kos, Kardamena, Marmari, Mastichari, Lambi, Tigaki in še mnogi, ponujajo ogromno raznovrstnega razvedrila. Čudovite dolge dni boste lahko preživljali ob obilici športov na plaži in raziskovanju bližnje okolice kar s kolesom, popoldneve pa popestrili s pohajkovanjem po vedno živahnih ulicah. Ko bo sonce počasi zašlo in bo na nebu zasijala luna, se pripravite na mikavne zvezdnate noči, polne glasbe in plesa. Tako nore in dolge noči, kot tukaj, boste namreč težko doživeli še kje.

Priložnosti za zabavo je na Kosu več kot dovolj. Vsekakor pa boste imeli priložnost odkriti tudi njegovo bogato zgodovino. Kos je namreč najbolj znan kot rojstni kraj Hipokrata, očeta medicine. Njegova zaprisega, ki je tudi njegovo najpomembnejše delo, je temelj sodobne medicine. Hipokrat pa ni bil le ustanovitelj medicinske znanosti, temveč tudi globok filozof, pravi humanist in odličen moralist. Njegovo pionirsko delo je še danes navdih in vodilo. Na Kosu vse spominja na Hipokrata – njegovi spomeniki in ustanove, šole in bolnišnice, klubi in združbe. Ena najpomembnejših arheoloških najdb na otoku je Asklepion – najverjetneje najboljša, vsekakor pa najslavnejša bolnišnica tistega časa z znamenitimi toplicami. Tam lahko danes občudujemo ostanke veličastnega templja in Hipokratove medicinske šole. Eden od starodavnih ostankov, ki so tesno povezani s Hipokratom in simbolizirajo pomembnost njegovega duha, pa je Hipokratova platana. O njej kroži veliko legend, najbolj priljubljena pa je tista, ki pravi, da je Hipokrat v njeni senci veliko ur poučeval svoje učence.

Ni naključje, da je Hipokrat dosegel tako veličino prav na Kosu. Njegova lega, prijetno podnebje in dišeč zrak so odlične razmere za delo. Tako kot njegova zapuščina, ki živi naprej, je tudi Kos še vedno zelo vabljiv, poln radosti in življenja. Razvil se je namreč v enega najbolj znanih turističnih zanimivosti v Grčiji, ne le zaradi svoje posebnosti kot južnoegejski otok, ampak zaradi skladnosti med mikavno preteklostjo in naravnimi lepotami. Otok ima odlično geografsko lego, ugodno za dnevne izlete in raziskovanja. Težko je reči, kaj vas bo najbolj očaralo. Kos namreč odlikujejo vitalna pokrajina, mikavna očarljivost mestec, neskončne peščene plaže in kristalno morje, ki je včasih turkizno, drugič spet modro kot safir. Je idealen za vse, ki se radi spustijo v morske globine, in za tiste, ki radi odkrivajo bogati svet živalstva. Zelo zanimiva je tudi okolica otoka. Med mnogo manjšimi, okoli Kosa razsejanimi, otočki pozornost vzbuja predvsem vulkanski otok Nissyros. Zaradi svoje oblike se zdi kot stožec, ki se dviguje iz morja kar 700 metrov visoko. Skoraj polovico površine otoka zavzema velikanski krater ugaslega vulkana in tudi sicer je na otoku vse vulkanskega izvora. Presenetili vas bosta bujna vegetacija in obala, ki je drugačna kot na drugih grških otokih.

Značilna grška mentaliteta je na Kosu prikupno povezana z vsemi čari sodobnega sveta. Na vsakem koraku boste lahko občudovali, kako se starodavnost otoka harmonično dopolnjuje s sodobnostjo, kako se raznolika antična in srednjeveška zapuščina kažeta v toplini in prisrčnosti domačinov, ki so veseli, da lahko z vami delijo svoje izročilo in vam pripovedujejo legende o otoku. Hvaležni so, da ste izbrali prav njihov otok za kraj svojega dopusta, in prepričani ste lahko, da bodo dali vse od sebe, da boste na njem preživeli prijetne počitnice. Kos, otok radosti in življenja, vsekakor ponuja nekaj edinstvenega, le odločiti se morate, da ga doživite v vsej njegovi pestrosti in lepoti.

KOS – MESTO
Prestolnici otoka, znani tudi pod imenom Chora, je uspelo z neverjetnim občutkom ustvariti popolno usklajenost urejenih pešpoti, širokih ulic in javnih vrtov z arheološkimi najdišči, ki jih odkrivamo na vsakem koraku. Pristanišče in obalna promenada dajeta kraju poseben čar in vsak lahko med številnimi lokali najde nekaj za svoj okus. Akti Kondourioti je ime obalne ulice, ki še posebej zaživi v večernih urah, Delfinov trg in Palmina promenada ob starem gradu pa sta dve skrajni točki te ulice. V mestu je sodobno nakupovalno središče s številnimi dobro založenimi butiki, le korak stran pa so ozke uličice starega dela mesta, polne sprehajalcev in trgovinic s spominki. Naselje je od letališča oddaljeno 29 km.

Predmestje Lambi se zliva z glavnim mestom Kos in je eden od najbolj priljubljenih počitniških krajev za mlade in večno mlade obiskovalce z vsega sveta. Na peščenih plažah so možnosti za različne vodne športe, zvečer pa vabijo bari, taverne in lokali. Naselje je od letališča oddaljeno 29 km.

Psalidi je predmestje otoškega glavnega mesta, ob prodnatih plažah pa se nahajajo številni hoteli, taverne in trgovine. Vabijo vas številni centri z vodnimi športi in kolesarske steze. Bližina glavnega mesta in dobre avtobusne povezave so velika prednost za goste, ki želijo aktivno in kakovostno preživeti dopust. Naselje je od letališča oddaljeno 38 km.

KARDAMENA
Nekdaj ribiška vasica, danes pa eden najbolj priljubljenih počitniških krajev otoka, je od glavnega mesta, s katerim so dobro urejene avtobusne povezave, oddaljena 30 km. Naselje na južni strani otoka ponuja vse, kar na dopustu potrebujete. Ozke uličice mestnega središča so polne številnih trgovinic s spominki, tavern, kavarnic in lokalov, ki še posebej zaživijo zvečer. Precej živahno bo tudi podnevi na dolgi peščeno-prodnati plaži, ki se razprostira več kilometrov, saj vas tam poleg številnih turistov čaka tudi mnogo športnih dejavnosti. Če si boste zaželeli miru, vam priporočamo, da svoj kotiček pod vročim soncem poiščete na plaži proti vzhodu, kjer boste našli številne skrite predele. Od letališča je naselje oddaljeno 7 km. 

SEVEROZAHODNA OBALA OTOKA
Od glavnega mesta Kos pa nekje do bližine letališče se na severozahodni strani otoka zvrstijo tri letovišča: Tigaki, Marmari in Mastichari. Nekoč so bile to majhne zasanjane ribiške vasice, danes pa so to glavni počitniški kraji otoka, ki se ponašajo z dobro infrastrukturo. Številni bari, taverne in trgovinice, bele fine peščene plaže in urejeni, večinoma novi hoteli ob plažah ponujajo idealne možnosti za nepozabne počitnice za vso družino. Plaža se počasi spušča k morju, kjer je veliko možnosti za izposojo senčnikov in ležalnikov, najde pa se tudi nekaj naravne sence. Zmeren severozahodnik, ki tukaj običajno pihlja v vročih poletnih dneh, nam obljublja prijetno hlajenje in ustvarja dobre pogoje za ljubitelje srfanja. Očarljiva rodovitna podeželska okolica pa kar vabi na pešačenja in izlete s kolesi, ki si jih lahko izposodite skoraj za vsakim vogalom. Oddaljenost od letališča: Tigaki 17 km, Marmari 15 km in Mastichari 9 km. 

KEFALOS
Kefalos leži na jugozahodnem delu otoka. Je izredno priljubljena točka za windsrferje in kajtarje vseh stopenj znanja. V Kefalosu boste našli windsurf in kajt center in ostalo tipično ponudbo grških otokov. Slabih 6 km stran pa leži neobljudena dolga peščena plaža Kohilari z mehkim belim peskom brez naravnih nevarnih ovir. Od junija do avgusta je 90 % verjetnost vetra in od poldneva naprej piha veter meltemi, z močjo 4,5–6 Bft s SZ. Naselje je od letališča oddaljeno 18 km.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...