Lezbos

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje, Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:

Mnogi niso verjeli, ko so odhajali – zdaj, ko se vračajo, želijo prepričati še mene, ki sem to že vedel in izkusil pred mnogimi leti.

Če je danes le malo ljudi zares bogatih, je to zato, ker lahko le redki zares vidijo in čutijo. Še zlasti, ko gre za otok, kakršen je Lezbos, bi lahko trdili, da je slep tisti, ki ga ne ganejo vse lepote, ki jih otok ponuja očem, in brez čustev tisti, ki po nekaj dneh bivanja na otoku ne začuti v sebi nove ustvarjalne moči in strasti.

Že v starem veku je otok slovel kot vir neke posebne, čudežne energije. Da je bil to kraj razcveta lirske poezije, filozofskega razmišljanja in upodabljajoče umetnosti, pričajo številne antične najdbe. Na teh tleh že stoletja domujejo lepota, nežnost občutkov, jasnost razmišljanja, veselje do življenja in neusahljiva ljubezenska strast. Nikjer nobene neskladnosti. Ne na strmih obalnih pečinah, ne na ogromnem skalovju v notranjosti otoka, ne na pobočjih, ki so pred mnogimi leti zgorela zaradi lave. Na vsakem koraku najdemo lesk miline, ki se globoko dotakne vsakega obiskovalca.

Tukaj so častili bogove veselja in sonca, prav tukaj so nastajale rime čudovitih pesmi antične pesnice Sapfo. Zdi se, da je otok Lezbos ustvarjen z božanskim navdihom. Kot da je bitje iz svetlobe, polne svetlo temnih odtenkov, ki iz objema morja prihajajo na površje, se počasi dvigujejo in nato v vsej lepoti zasijejo na gladini. Je nekakšna vez med mitom in resničnostjo, sanjami in stvarnostjo, med petjem in ritmom, med modrino neba in soncem. Večni delčki tega otoka so med seboj tako neuničljivo povezani, da ima človek občutek, kot da se je iz spoštovanja vseh lepot čas na otoku ustavil in jih pustil nedotaknjene.

Toplo podnebje, rodovitna zemlja in bogato morje – vse to ponuja tretji največji grški otok. Prastare neskončne nasade oljk prekinjajo gosti borovi gozdički, ki z raznovrstnim rastjem oblikujejo čarobno pokrajino. Hrast, kostanj in platane, mirta, lovor in obilica aromatičnih zelišč. Površje otoka pokriva bogat rastlinski svet, ki se končuje šele na skalnih grebenih. Lepot je na otoku res v izobilju, mir in spokojnost pa sta na vsakem koraku – ob gorskih potočkih, v hladni senci vedno zelenih krošenj dreves, v globoki tišini jutranjega svita in večernega somraka, v vročih dopoldnevih in kristalnih poletnih nočeh.

In kje se skriva izvor te čudežne energije? Ko se človek počasi vživlja v lepote otoka, nenadoma začne izgubljati občutek za čas. Neka neraziskana sila, ki prihaja iz notranjosti, ga začne vleči proti zahodu otoka. Vsakdanjik brez vseh obveznosti in skrbi postane tako absolutno prazen, da dobi nove razsežnosti božanske polnosti. Približno 15 ali 20 milijonov let stara okamnela debla iz opala in kremena, ki ležijo pred nami, nenadoma oživijo in iz njih vzniknejo velikanska tropska drevesa, modro nebo visoko nad nami pobarvajo ognjeni izbruhi ponovno prebujenih vulkanov in iz daljave zaslišimo prazgodovinske glasove ogromnih dinozavrov …

Ali je to naše življenje? Ali je to naš svet? Pomirijo nas topli sončni žarki in neizmerna moč čudežne energije. Otok v temno modrem Egejskem morju se zdi kot podoba iz sanj, kot mit, raj, cvet večne pomladi … Prijetna sapica z morja počasi vrne na naša lica rdečico in optimistično se zazremo v nov dan. Življenje je lepo!

Skala Kallonis je bilo nekoč le pristanišče za barčice prebivalcev Kallonisa, danes pa je priljubljeno turistično območje. Odlikujejo ga najtoplejše morje na otoku in dolge plitve mivkaste plaže, ki so sicer zelo primerne za otroke in starejše, vendar je voda že ob najmanjšem valovanju takoj motna. Ob obali so številne restavracije, manjše tradicionalne grške taverne, kjer so glavna specialiteta morska hrana, nekaj barčkov in trgovinic ter nekaj pekarnic, sicer pa je vsa ostala ponudba v bližnjem Kallonisu. Slednje je namreč drugo največje mesto na Lezbosu, geografsko središče otoka in glavno križišče linij lokalnih avtobusov, zato pa še izredno primerna izhodiščna točka za tiste, ki radi odkrivajo na lastno pest. Mesto je od letališča oddaljeno 45 km.

Petra, priljubljen turistični kraj se nahaja 5 km južneje od Molyvosa. Razvil se je iz otoške vasice, strnjene pod skalo, po kateri se imenuje, in na kateri je še vedno samostan s cerkvico. Do njiju vodi 114 stopnic, romantično pa sta posvečena Mariji Sladkega poljuba (Maria Glikofiloussa). Zaradi te cerkve lahko eno največjih poletnih praznovanj doživimo ravno v Petri, saj se tam zberejo vsi domačini 15. avgusta ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Pod skalo je še vedno lepo viden značilen otoški slog gradnje. Tam namreč najdemo najlepši primerek stare meščanske gradnje na otoku, hišo Vareltzithenais, ki je zaradi svoje izjemnosti pod kulturno zaščito. To majhno, a živahno naselje se ponaša z lepim trgom in majhnimi tlakovanimi uličicami, polnimi prijetnih tavern, barov in ličnih trgovinic. Petra slovi tudi po eni najlepših plaž na otoku, ki jo od mesta loči le cesta. Dolga prodnato-peščena plaža se razprostira kar v obe smeri in je zlasti za otroke pravi raj. Kraj je od letališča oddaljen 63 km.

Molyvos – Eftalou – Toplo sonce, lepe plaže, kristalno morje in najbolj priljubljen kraj na otoku – vse kot iz pravljice. Romantično mestece, ki lepo združuje ribiško vasico in majhen turistični kraj, zaznamujejo lične kamnite hiše z rdečimi strehami, ki se dvigujejo ob strmih ulicah in tlakovanih stopnicah vse do mogočnega grajskega obzidja. Zaradi lege otoka boste z gradu videli sosednjo državo Turčijo. Taverne v pristaniškem delu mesta ponujajo bogato izbiro morskih in drugih jedi, sladkosnedi bodo z veseljem poskusili grške tortice in druge slaščice, trgovci pred ličnimi trgovinicami pa vas pričakujejo, da pogledate keramične izdelke, nakit, oblačila …

V zalivu 2 km zahodno od Petre in 8 km od Molyvosa leži prikupno mestece Anaxos s številnimi majhnimi hotelčki in apartmaji, ki jih obdajajo oljke, pinje, oleandri in drugo sredozemsko rastlinje. Mestece je znano po svojih priljubljenih tavernah z okusno in cenovno ugodno kulinarično ponudbo. Ponos kraja pa je, že od leta 2001 z modro evropsko zastavico nagrajena, več kot 1 km dolga peščena plaža, ki se položno spušča v kristalno čisto modro Egejsko morje. Naselje je od letališča oddaljeno 59 km.

Na južnem obali otoka Lezbos leži počitniška vasica Vatera, kjer najdemo številne taverne, nekaj barov in trgovinic ter družinsko vodenih hotelov. Vasica se razteza vzdolž istoimenske peščeno – prodnate plaže, dolge 8 km, ki je vsako leto znova nagrajena z modro zastavico evropske skupnosti. Kristalno čisto turkizno modro morje ponuja možnost uživanja v plavanju in ostalih vodnih športih ali pa le sproščeno lenarjenje. Vasica je od letališča oddaljena 57 km. 

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...