Samos

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:

Pravijo, da je ljubezen tista gonilna sila, ki naredi dan drugačen in življenje lepše. Pravijo tudi, da je ljubezen nekaj skrivnostnega, lepega in nerazložljivega. Prav tako skrivnosten, lep in edinstven je grški otok Samos. Toda ljubezen tukaj ni nekaj skrivnostnega, tukaj jo vsi dobro poznajo.

Marsikatera ljubezenska zgodba se je začela ali poglobila prav na Samosu. Vse se je začelo že v davni preteklosti. Tam, kjer danes stojijo ostanki nekoč enega najlepših in največjih antičnih templjev, teče reka Imvresos. V njej se je s svojimi nimfami rada kopala, na Samosu rojena, boginja Hera. Nekega dne jo je zagledal najvišji bog grške mitologije Zevs, se vanjo zaljubil in se z njo tudi poročil. Mit pripoveduje, da sta na otoku preživela najlepše dni svojega božanskega življenja. Zato je Hera otok obdarila s posebnim čarom, ki vsakega očara in v njem prebudi željo, da otoka ljubezni ne bi več zapustil. Pomemben del zgodbe o otoku ljubezni je namenjen veličastnemu ljubezenskemu paru, ki si je Samos izbral za medene tedne. Rimljan Antonij in egipčanska kraljica Kleopatra sta se v otok zaljubila in pred svojim tragičnim koncem na njem preživela najlepše dni. Razvajene kraljeve oči so bile očarane nad romantičnim otokom, vonj pinij ju je omamljal, sladko samoško vino je pospešilo bitje srca in verjetno sta si kot marsikdo danes želela, da bi se čas za vedno ustavil. Zgodba o ljubezni pa se še ne konča. V eni od značilnih grških vasic Platanos vam bodo domačini, ki posedajo v senci veličastnih dreves na vaškem trgu, pokazali kamnit vaški vodnjak, o katerem kroži legenda, da če samska fant in dekle iz njega istočasno pijeta vodo, ne bosta več dolgo samska.

Le kje drugje se lahko prebudi prava ljubezen, če ne na tem zelenem sredozemskem otoku, kjer se mešata bogata zgodovina in neverjetna narava, kjer skrbno gojijo ljubezen do vina, izročila in drug do drugega? Da boste res verjeli, da zgodba o otoku ljubezni ni samo ena od številnih legend, vam bodo to potrdili Grki sami. Resnično namreč verjamejo, da imajo otok, njegovo vino, med, ouzo in celo zrak posebno moč. Verjetno so za to kriva tudi sanjska, z zelenjem in vinsko trto poraščena, pobočja, pa tudi dolge prodnate plaže, osamljeni zalivi in nežno valovanje kristalno čistega morja.

Grki radi povedo, da je Samos ustvarjen za uživanje bogov. Kot vsi bogovi je marsikdo našel na njem nekaj božanskega. Tako kot se nam otok rad pokaže v različnih podobah, ima tudi ljubezen več obrazov. Ljubezen do vsega lepega je navdihnila tudi tirana Polikrata, tako da je Samos med njegovo vladavino postal otok umetnosti in ustvarjalnosti. Še danes lahko občudujemo mnoge ostanke iz tistega obdobja, med drugim tudi eno največjih stvaritev obdobja antike – tunel Eupalinus. Neverjetni čar otoka je pustil svoje sledove tudi v znanosti. Na otoku sta se namreč rodila in živela Epikur, bog epikurejstva, ter filozof in matematik Pitagora. Nekateri Samos zato imenujejo kar Pitagorov otok. Ta sloviti mož je za sabo zapustil marsikaj, med drugim tudi znamenito Pitagorovo čašo, katere skrivnost lahko spoznate na otoku.

To je le del zgodbe, ki kroži o otoku ljubezni. Da bi slišali vso, morate priti na otok. Morda boste celo vi tisti, ki boste dodali katero poglavje. Kajti grški večeri na Samosu so prijetni in nepozabni. Večeri, nabiti z neverjetno življenjsko energijo in grško romantičnostjo hkrati. Taki večeri navadno neopazno preidejo v dolge vroče poletne noči, ki jih nikoli ne pozabimo, saj na otoku ljubezni celo zvezde sijejo drugače. Svetlejše so in bolj žareče. Skrivnostno se smehljajo, saj vedo, da bo ta noč za številne obiskovalce spet nekaj posebnega. Ko pridete na Samos, se prepustite ritmu njegovega življenja. Vzemite si čas, pustite očem, da se naužijejo lepote, in odprite srce. Kajti Samos, otok ljubezni, bo našel pot do vašega srca.

SAMOS – MESTO
V velikem zalivu na vzhodu otoka se v obliki amfiteatra razprostira glavno mesto otoka. V središču mesta je Pitagorov trg z značilnima marmornima levoma. Trg je bil urejen leta 1930 v spomin na pogumno bitko proti Turkom na rtu Tzortis. Kulturna dediščina otoka je ohranjena v Bizantinskem muzeju, knjižnici Mitropolis in arheološkem muzeju, kjer hranijo pet metrov visok kip Kourusa. Bele hiše, ki se vzpenjajo po griču, urejeni vrtovi in tlakovane uličice dajejo mestu poseben čar. Živahna promenada s številnimi lokali, tavernami in trgovinicami je priljubljena točka v tem mestu. V bližnji okolici je nekaj intimnih plaž, dobre pa so tudi povezave z drugimi deli otoka. Mestece je od letališča oddaljeno 12 km.

PITAGORION
Najpomembnejše mesto Samosa na jugovzhodu otoka je bilo med Polikratovim vladanjem od 6. do 7. stoletja pr. n. št. znano letovišče, tako da v bližnji okolici še danes vidimo mnogo arheoloških najdb, med njimi tudi ostanke mestnega obzidja, templja boginje Here, predora Eupalinos. Priljubljeni turistični kraj se danes ponaša z najlepšim pristaniščem na otoku, ki daje zavetje barvitim ribiškim čolnom in snežno belim sodobnim jahtam. Posebno živahna je široka promenadna ulica, polna lokalov, pivnic in tavern. Poleg značilnih grških jedi vam bodo dobrodušni domačini postregli tudi z ribjimi specialitetami. Zahodno od Pitagoriona se razprostira več kilometrov dolga prodnata plaža, pravi kraj za preživljanje dopustniških dni. Naselje je od letališča oddaljeno 3 km.

KOKKARI
Nekdanja ribiška vasica na severnem delu otoka se skriva med zelenimi hribi, ki kar vabijo na sprehode. S svojimi ozkimi ulicami, prijetnimi lokali in trgovinicami se je Kokkari razvil v enega najbolj priljubljenih krajev na otoku. Očarale vas bodo značilne grške taverne z morskimi specialitetami in pomoli, na katerih ribiči še danes razprostirajo svoje mreže. Več kot kilometer dolga prodnata plaža, ki je polna živopisnih senčnikov in ležalnikov, vam poleg kopanja v kristalno čistem morju in sončenja ponuja tudi ogromno možnosti za vodne športe. V bližini naselja je več intimnih zalivčkov, pa tudi dve najlepši plaži, Lemonakia in Tsamadou, kjer bodo svoje zadovoljstvo našli nudisti. Naselje je od letališča oddaljeno 25 km.
POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...