Santorini

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje, Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:

Veliko krajev na zemeljski obli nas tako navdahne, da zanje pravimo, da so kot raj na zemlji. Vendar vsi tisti, ki so že kdaj stopili na Santorini, gotovo vedo, da se šele tam izostri prava slika, kako je ta raj na zemlji v resnici videti.

Vendar to niso le občutki turistov, ki se na prvi pogled zaljubijo v sončni zahod ali se ne morejo ločiti od prekrasnih peščenih plaž, ampak za to priča tudi veliko zgodovinskih dejstev, ki dajejo Santoriniju pridih božanskosti in večnosti.

Ko je pred več kot 400.000 leti otok začel nastajati zaradi večjih in manjših vulkanskih izbruhov, je bila to po mnenju Nobelovega nagrajenca za poezijo Odysseasa Elytisa božanska jeza, ki smo ji od časa do časa priča še danes. Ko so čez nekaj deset tisoč let na otoku živeli izjemno inteligentni prebivalci, ki so gradili ceste, kanalizacijsko omrežje, imeli tekočo vodo v svojih tri- ali večnadstropnih hišah, obdelovali rodovitno zemljo in živeli božansko življenje, je božja kazen znova udarila in pokrila vse pod seboj. Legendo v sodobnem svetu poznamo kot pot Atlantide, na Santoriniju pa o tem pričajo arheološke najdbe v Akrotiriju.
Tudi novejša zgodovina je polna »božjih dotikov«, od različnih unikatnih rastlin, kot sta fava in beli jajčevci, pa vse do vina santo oziroma svetega vina, ki so ga v času rimskega imperija izvažali v Vatikan, vse do oltarjev in kelihov svetih mož.

Santorini je otok nasprotij, vendar hkrati otok, ki združuje in zbližuje. V svoji raznolikosti zajema tako čudovite strnjene vasice na strmih stenah Kaldere kot tudi prostrane peščene plaže na položni jugovzhodni strani otoka. Tudi zato je še danes navdih mnogim in pribežališče vseh. Santorini je tisti, kjer si mnogi obljubijo večno zvestobo, prav vsi pa si ob pogledu na najbolj romantičen sončni zahod na svetu zastavijo kakšno vprašanje o njej?

KAMARI
Najbolj živahno in priljubljeno turistično središče na Santoriniju je prav gotovo Kamari. Leži na vzhodni strani otoka, ki je lahko dostopen z vsemi prevoznimi sredstvi. V preteklosti je bil Kamari ribiška vasica, ki je dajala kruh domačinom. Ti so z razvojem turizma začeli izkoriščati naravne danosti, predvsem skoraj 3 km dolgo, čudovito, črno peščeno-prodnato plažo in tako se je razvilo najbolj obljudeno turistično središče na otoku. Ena glavnih prednosti je vsekakor sprehajalno-nakupovalna promenada, ki se vije neposredno ob plaži in sega od začetka do konca mesta. Na njej boste našli veliko restavracij, tavern, barov, trgovin s spominki, oblačili in nakitom iz lave, pa tudi hotelov in apartmajev. Kamari je vsekakor najbolj živo in pisano mestece na otoku, tako da tudi večernih zabav in rajanj ne manjka. Od glavnega mesta Fira je Kamari oddaljen 9 km, od letališča pa le 5 km. 

IMEROVIGLI
Mestece, ki leži na robu Kaldere, je vsekakor eden izmed najbolj priljubljenih kotičkov na otoku, saj je pogled na sončni zahod in na vulkan od tukaj zares nekaj najbolj neverjetnega, kar boste v življenju videli. Posebnost celotnega otoka in s tem tudi Imeroviglija je ta, da so turistične kapacitete v veliki meri narejene iz starih, a seveda skrbno obnovljenih hiš, tržnic in drugih objektov, ki so domačinom služili že pred mnogimi leti, ko masovnega turizma na Santoriniju še ni bilo. Veliko hotelov je narejenih v živo skalo ali vulkanski pesek, v katerega je bilo mnogo lažje kopati, in je zato nudil idealno prebivališče revnejšim prebivalcem otoka. Imerovigli je vsekakor kraj za tiste, ki si želite miru in nepozabnih sončnih zahodov. Od glavnega mesta Fira je Imerovigli oddaljen le 2 km, od letališča pa 7 km.
 
PERIVOLOS
Mestece Perivolos leži na jugovzhodni strani otoka in je eno najbolj priljubljenih zbirališč dnevnih in tedenskih gostov. Mnogi pridejo v mesto samo na izlet ali zato, da dan preživijo na eni najlepših vulkanskih peščenih plaž na otoku. Plaža, ob kateri dobi človek občutek neskončnosti, je vsekakor vredna svojega slovesa, pa tudi samo mesto je zelo razgibano in kozmopolitsko. Ob plaži je namreč mnogo restavracij, lokalov, barov in trgovinic, v katerih boste našli vse in še več, kot na dopustu potrebujete, in kjer se boste lahko zares sprostili, zabavali ali odpočili. Do plaže vas bo ločila le obalna cesta in vaše počitnice bodo zagotovo ostale nepozabne. Od glavnega mesta Fira je Perivolos oddaljen 10 km, od letališča pa 15 km.
POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...