SKANDINAVIJA

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
12.-22.7.201
Število dni:
11
Prevoz:
Letalo, Avtobus, Ladja
Cena:
1398€
SKANDINAVIJA (Danska, Švedska, Norveška) 
11 dni, 12. – 22. julij 2018 

1. dan, 12.7., četrtek: MARIBOR – BRNIK – KOPENHAGEN – STOCKHOLM: Zjutraj ob 05.30 zbor udeležencev na na letališču Brnik, polet letala ob 06.55 v Kopenhagen; pristanek ob 8.45. Avtobusna vožnja prek tehničnega čudeža Öresundbron (16 km dolga konstrukcija, sestavljena iz mostu, umetnega otoka in tunela), ki se od leta 2000 vzpenja nad prelivom Öresund in povezuje Dansko in Švedsko. Mimo Malmöja se bomo peljali proti severu. Pot nas bo vodila po slikoviti pokrajini ob jezeru Vätteren, mimo Jönköpinga in Norrköpinga do Stockholma. Prispeli bomo v večernih urah, vendar bo sonce še visoko na nebu, tako da boste že prvi dan potovanja doživeli »bele noči«. Nastanitev v hotelu, nočitev.
2. dan, 13.7., petek: STOCKHOLM: Po zajtrku ogled znamenitosti mesta (notranji ogled mestne hiše – simbola Stockholma in katedrale); videli bomo kraljevo palačo in se sprehodili po Gamla stanu – starem mestu. Prosto za pohajkovanje in individualno uživanje mesta, popoldne ogled najznamenitejšega stockholmskega muzeja Vasa (občudovali boste imenitno ohranjeno ladjo Vasa, ponos švedske kraljeve mornarice iz 17. stoletja, ki se je po samo nekaj minutah vožnje potopila z vsem bogastvom in posadko vred). Nočitev.
3. dan, 14.7., sobota: STOCKHOLM – MORA: Po zajtrku vožnja do gradu Drottningholm, v katerem domuje švedska kraljeva družina. Voden ogled notranjosti gradu, okoli poldneva nadaljevanje poti v pokrajino Dalarna, ki s svojimi rdečimi lesenimi hiškami velja za pravljični etnološki biser Švedske. Tod še živi folklora, tod ljudje še ob vsaki priložnosti oblečejo narodno nošo. V Nusnaesu pred Moro ogled delavnice, kjer boste v živo videli, kako nastaja leseni konjiček – simbol ljubezni in prijateljstva, dandanes pa tudi eden izmed najbolj znanih spominkov Švedske. Nastanitev v hotelu v Mori, nočitev.
4. dan, 15.7., nedelja: MORA – LILLEHAMMER: Sprehod po Mori, kjer je cilj znamenitega teka na smučeh Vasa in muzej na to tematiko. Po želji obisk imenitnega muzeja slavnega švedskega impresionista Zorna ter muzeja, ki je posvečen znanemu marčevskemu teku na smučeh (Vasaloppet). Okoli poldneva se bomo poslovili od Švedske in pozno popoldne prispeli v norveški Lillehammer. Še vedno ob belem dnevu se bomo podali na ogled olimpijskih objektov in z vrha velike skakalnice uživali v prekrasnem razgledu na mesto ob jezeru Mjösa. Nastanitev v hoteluv središču mesta; nočitev.
5. dan, 16.7., ponedeljek: LILLEHAMMER – LAERDAL: Po zajtrku ogled Maihaugna, največjega skandinavskega muzeja na prostem; v njem so prav za olimpijske igre 1994 postavili še muzej, kjer se dobesedno sprehodite skozi norveško zgodovino. Popoldne vožnja v osrčje norveških fjordov (pokrajina je očarljiva!) do Sognefjorda. Na poti postanek v Borgundu in ogled tipične lesene cerkvice (stave kirke) iz leta 1180, ki je ena od dvajsetih še ohranjenih na Norveškem. Nastanitev v hotelu v Laerdalu, simpatičnem kraju ob rokavu znamenitega Sognefjorda, ob ustju »lososove reke« Laerdalelvi. Nočitev.
6. dan, 17.7., torek: LAERDAL – ladijska vožnja po fjordu SOGNEFJORD – BERGEN: Ta dan bodo ljubitelji narave resnično prišli na svoj račun. Po nekajurni vožnji z ladjo po najdaljšem norveškem fjordu Sognefjord se bomo povzpeli po ovinkih znamenite ceste kanjona Stalheim in nato nadaljevali vzdolž še ene znane “lososove reke” Vosso do Bergna. Nastanitev v hotelu v strogem središču mesta, sprehod po očarljivem hanseatskem predelu mesta; nočitev.
7. dan, 18.7., sreda: BERGEN: Bergen je izhodišče za oglede najznamenitejših norveških fjordov. Starodavne lesene hiše so tu v imenitnem sozvočju s srednjeveškimi trdnjavami in sodobno arhitekturo. Dopoldne ogled znamenitosti mesta (Troldhaugen – domovanje skladatelja Edvarda Griega, Rassmus Meyers muzej – zbirka norveške likovne umetnosti 19. in 20. stoletja s številnimi deli Edvarda Muncha, ribja tržnica…). Nekaj prostega časa, nato po želji vožnja z mestno vzpenjačo na vrh hriba Flöjen, od koder je čudovit razgled na Bergen. Zvečer morda obisk enega izmed številnih živahnih bergenskih lokalov z jazz glasbo. Nočitev.
8. dan, 19.7., četrtek: BERGEN – OSLO: Po zgodnejšem zajtrku se bomo mimo prijaznih vasic ob fjordih odpeljali do Fosslija. Postanek za ogled mogočnega slapu Vöringfoss (180 m prostega pada) in vožnja prek planote Hardangervidda (pokrajina ledenikov in večnega snega) in narodnega parka Geilo do Osla. Prihod v poznih popoldanskih urah in sprehod po atraktivnem, živahnem trgovskemin kulturnem središču Akerbrugge; tu so arhitekti iz vsega sveta v zadnjih letih lahko uresničili svoje sanje. Četrt nekdanjega pristanišča jemlje dih… Nočitev v hotelu v središču mesta.
9. dan, 20.7., petek: OSLO: Po zajtrku ogled glavnih znamenitosti najstarejše prestolnice severne Evrope, leta 1050 ustanovljenega Osla. Je pravo vikinško središče, o čemer pričajo slavni muzeji: Vikinški muzej, muzej Kon Tiki Tora Heyerdala in Fram Fritjoffa Nansena; dva izmed njih si bomo ogledali na otoku Bygdöj. Popoldne ogled mestne hiše in vožnja na Holmenkollen, ogled skakalnice s prelepim pogledom na Oslo. Na poti v hotel bomo v parku umetnika Vigelanda ob njegovih 250 kipih razmišljali o lepoti in minljivosti življenja. Morda obisk katerega od imenitnih jazz lokalov živahnega Osla. Nočitev v hotelu.
10. dan, 21.7., sobota: OSLO – KOPENHAGEN: Dopoldan zadnje pohajkovanje po središču mesta, ogled stolnice in operne hiše (Operahus), ki se zdi kot plavajoča ledena gora; arhitekti so za to mojstrovino leta 2009 prejeli prestižno nagrado Mies van der Rohe. Popoldne vkrcanje na ladjo – hotel (trajekt sprejme do 4000 potnikov). Nočitev v štiriposteljnih kabinah na ladji.
11. dan, 22.7., nedelja: KOPENHAGEN – LJUBLJANA – MARIBOR: Po obilnem zajtrku na ladji pristanek v pristanišču v Kopenhagnu ob 9. uri. Ogledali si bomo znamenitosti Kopenhagna (Christiansborg, Amalienborg, vodnjak Gefion, mala morska deklica,…). Popoldne po želji ladijska vožnja po kopenhagenskem pristanišču in kanalih, ki spominjajo na Amsterdam; prosto za individualno kosilo in potepanje po Strögetu, ki velja za prvo peš cono na svetu. Vožnja na letališče Kastrup, od koder bo ob 19.45 polet letala v Ljubljano.

CENA: 
1.398 EUR / 40 potnikov
1.420 EUR / 35 potnikov
1.470 EUR / 30 potnikov
1.570 EUR / 25 potnikov

Cena vključuje: letalski prevoz in vse letališke takse na relaciji Ljubljana – Kopenhagen – Ljubljana, prevoz s SLOVENSKIM turističnim avtobusom po Skandinaviji, cestnine in parkirnine, trajektne prevoze po programu po Skandinaviji, 9 nočitev z zajtrkom v hotelih 3*+ in 4* (razen v Stockholmu so hoteli v strogih središčih mest!) v dvoposteljni sobi, 1 x nočitev z zajtrkom v štiriposteljnih kabinah na trajektu med Oslom in Kopenhagnom, nekajurno križarjenje po fjordu Sognefjord), strokovno slovensko vodenje in organizacijo potovanja, DDV po ZDDV.

Cena ne vključuje:
 Vstopnin po programu s potrebnimi vodenji po muzejih – okoli 110 EUR (Stockholm: vodena ogleda Mestne hiše in letne kraljeve rezidence Drottningholma, stolnica Storkyrka in muzej Vasa; Lillehammer: muzej Maihaugen in stolp skakalnice v olimpijskem kompleksu; Bergen: Griegov muzej v Troldhaugnu, Rasmus Meyers muzej, stolnica, Oslo: Holmenkollen s Smučarskim muzejem, pomorska muzeja Fram in Vikinški muzej, Narodna galerija; Borgund: stavekirke
• 9 večerij v hotelih (večinoma samopostrežni bife) – 240 EUR – tipična skandinavska hrana, zelo priporočamo!
• 1 x samopostrežna večerja na trajektu Oslo – Kopenhagen – 45 EUR
• bivanje v enoposteljni sobi v hotelih (9 noči) – 425 EUR
• bivanje v dvoposteljni kabini na trajektu Oslo – Kopenhagen – 60 EUR po osebi (notranja), 95 EUR (zunanja)
• bivanje v enoposteljni kabini na trajektu Oslo – Kopenhagen – 185 EUR (notranja), 305 EUR (zunanja)

PRIJAVA IN PLAČILO: Odhod je zagotovljen. Pokličite ze prosto mesto! Ob prijavi je treba izpolniti prijavnico ter plačati varščino (350 EUR) in morebitno odstopnino (4,2 % cene aranžmaja – osnovna cena + izbrane dodatne storitve). Ostanek plačila je treba poravnati do odhoda ali po dogovoru na obroke

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...