VIŠEGRAD – DRVENGRAD – ZLATIBOR – NP TARA – ŠARGANSKA OSMICA – UŽICE

Kraj odhoda:
Po dogovoru
Datum:
Po dogovoru
Število dni:
3
Prevoz:
Avtobus
Cena:

Zgodba romana Most na Drini obsega štiri stoletja in opisuje odnose med muslimanskimi Bošnjaki in srbskimi pravoslavci v kraju Višegrad, na vzhodu današnje Bosne in Hercegovine. Večji del dogajanja je povezan z mostom Mehmed Paše Sokolovića čez Drino, po katerem ima roman tudi naslov. Dogajanje se začenja pred štirimi stoletji. V takratni Bosni okoli leta 1516, ki je tedaj spadala pod turško cesarstvo, je oblast uvedla krvni davek. Po številnih vaseh so janičarski agi ugrabljali krščanske dečke, jih nasilno odpeljali v Turčijo in jih tam prevzgojili v janičarje. Med temi je bil tudi deček iz vasi Sokolovići blizu reke Drine, ki se je kasneje povzpel celo do mesta turškega generala in velikega vezirja turškega cesarstva, Mehmed paša Sokolovič. V slabem spominu mu je ostal dan, ko so janičarji z njim prebredli divjo reko Drino, zato se je na stara leta na lastne stroške odločil zgraditi veliki kamnitni most, da bi se poklonil svojemu rojstnemu kraju.

1. dan: SLOVENIJA – VIŠEGRAD – DRVENGRAD – ZLATIBOR 

Odhod avtobusa ob 24.00 uri iz kraja po dogovoru. Nočna vožnja proti Hrvaški ter naprej v BiH, mimo Sarajeva, do mesta Višegrad, imenovanega mesto pisatelja Iva Andrića. Skozenj tečeta reki Drina in Rzav, najlepši in pod Unescovo zaščito pa je t.i. Most na Drini – t.i. “Na Drini Ćuprija. Ogled mesta ob povzetku iz romana Most na Drini. Nadaljevanje poti v Srbijo, natančneje v Drvengrad, etno vas, kjer je režiser Emil Kusturica posnel film Življenje je lepo. Ogled in nekaj prostega časa. V večernih urah prihod v Zlatibor, nastanitev v hotel, večerja in nočitev.

2. dan: ZLATIBOR – NP TARA – MOKRA GORA – ZLATIBOR 

Zajtrk, nato nadaljevanje z ogledi. Pot bas bo peljala v Nacionalni park Tara, kjer si bomo privoščili panoramsko vožnjo skozi dolino reke Drine ter pogled na jezero Peručac. V kolikor nam bo dopuščal čas bomo obiskali še manastir Rača. Naslednja zanimivost bo pravo doživetje, zato bomo pohiteli v Mokro Goro, kjer bomo na pisk vstopili na legendarni vlak ĆIRO in se popeljali po Šarganski osmici, železnici, ki je dolga kar 15.440 m. Sopihali bomo skozi  22 tunelov, preko 5 mostov in z vožnjo premagali 300 m višinske razlike. Zgrajena je bila med davnimi leti 1921-1925 in je bila edina dobra povezava z Beogradom, Sarajevom in Dubrovnikom!? Večerni prihod  v Zlatibor, večerja in nočitev.

3. dan: ZLATIBOR – UŽICE – SLOVENIJA

Po zajtrku vožnja v Užice, ki ležijo ob reki Đetinji. Sprehod skozi središče mesta, ki je nekoč bilo središče Užiške republike. Popoldne vožnja domov, prihod v večernih urah.

CENA: POKLIČITE ZA CENO (02/843 0551, ilona@pohorje-turizem.com)

*Cena je odvisna od kraja odhoda, termina odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko prilagodi željam skupine

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz s turističnim avtobusom , stroške dveh voznikov in cestnin, vožnjo s Ćirom, 2 x polpenzion v Zlatiboru (hotel 3*)/ nastanitev v dvoposteljnih sobah, vse ostale oglede po programu, vstop v etno vas Drvengrad, vodenje in organizacijo ekskurzije.

 

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...