ROMANJE: POLJSKA

WADOVICE – KRAKOW – WIELIZCKA – ČENSTOHOVA – KATOVICE – AUSCHWITZ

Na Poljsko se bomo podali z namenom, da spoznamo dediščino ter mesta nekdanje kraljevine, ki je pogosto tudi cilj številnih romarjev. Obiskali bomo Wadovice, Čenstohovo ter grob Favstine Kowalske. Krakow nas bo kot nekdanja poljska prestolnica navdušil z bogato okrašenim srednjeveškim mestnim jedrom, ki je pod zaščito UNESCA. Ob obisku Koncentracijskega taborišča Auschwitz se bomo poklonili vsem žrtvam genocida, katerih življenja so ugasnila prav na tem mestu.

1. dan, ponedeljek, 8.5.2023: OPLOTNICA – WADOVICE – KRAKOW (725 km)

Odhod avtobusa ob 3.00 iz Čadrama. Vožnja proti Poljski, kjer bomo najprej obiskali Svetišče ter rojstno hišo papeža Janeza Pavla II. v Wadovicah (sveta maša). Popoldne nadaljevanje poti do Krakowa, nastanitev v hotel, čas za počitek ali večerni sprehod skozi mesto. Večerja in nočitev v hotelu. 

2 . dan, torek, 9.5.2023: KRAKOW – WIELICZKA – LAGIEWNIKI – KRAKOW (45 km)

Po zajtrku čas za ogled mesta Krakow. Sprehodili se bomo čez največji srednjeveški trg v Evropi – Rynek Glowny, mimo Mestne hiše, Stare univerze, Škofijske palače, gradu Wawel ter Marijine katedrale (ogled notranjosti)… Popoldne obisk Rudnika soli Wieliczka, ki je eden izmed najbolj poznanih solnih rudnikov v Evropi. Njegovi začetki segajo v 13. stoletje, slovi po številnih solnih skulpturah, podzemni cerkvi ter kot zdravilišče za obolenja dihal. Sledi obisk Svetišča Lagiewniki ter sprehod do groba Favstine Kowalske (poljska redovnica in glasnica božjega usmiljenja), ki se nahaja v bližini minoritskega samostana (sveta maša). V večernih urah prihod nazaj v hotel v Krakowu ter nočitev.

3. dan, sreda, 10.5.2023: KRAKOW – ČENSTOHOVA – KATOVICE (225 km)

Zajtrk v hotelu, sledi celodnevni izlet v romarsko središče Čenstohova, ki je bo besedah papeža Frančiška poznana kot duhovna prestolnica Poljske. V Pavlinskem samostanu Jasna Gora se nahaja ikona Črne Marije, ki ima kar 11 različnih oblek. Ogled in maša, popoldne  vožnja v Katovice ter kratek ogled mesta. Zvečer nastanitev v hotel, večerja in nočitev.

4. dan, četrtek, 11.5.2023: KATOVICE – AUSCHWITZ – OPLOTNICA (710 km)

Po zajtrku vožnja do Oswiecima, mesta, ki nam je znano pod imenom Auschwitz. Sestavljeno je iz treh glavnih taborišč in 50 manjših. Ime izhaja iz nemškega imena za poljski kraj Oświęcim, ki se nahaja okoli 60 kilometrov zahodno od Krakova. V začetku leta 1940 so Nacisti tukaj zgradili nekaj koncentracijskih taborišč in taborišče za iztrebljanje. Taborišča so bila glavni element v pripravah na holokavst, ki je terjal okoli 1,5 milijonov žrtev, od katerih je bilo več kot 90 % Židov. Taborišča so bila locirana na tem predelu zaradi visokega odstotka Židov med poljskimi prebivalci. Voden ogled muzeja bo trajal vse do popoldneva. Sledi vožnja nazaj proti domu, prihod v Oplotnico v kasnejših večernih urah (okoli polnoči). 

CENA: 375,00 EUR pri udeležbi 35 oseb

CENA VKLJUČUJE: 

  • avtobusni prevoz s turističnim avtobusom (vključene cestnine ter stroški voznika);
  • 3 x polpenzion v hotelu *** (namestitev v dvoposteljni sobi, zajtrk, večerja)
  • ogled taborišča Auschwitz z lokalnim vodenjem;
  • vstopnine za ogled gradu Wawel, katedrale ter rudnika soli;
  • lokalnega turističnega vodnika za ogled mesta Krakov,
  • spremstvo slovensko govorečega turističnega vodnika za 4 dni,
  • organizacijo romanja,
  • DDV.

MOŽNA DOPLAČILA (odločitev je potrebna ob prijavi):

  • nezgodno zavarovanje z asistenco v tujini 6,00 EUR na osebo,
  • namestitev v enoposteljni sobi 70,00 EUR za 3 noči.

Nezgodno zavarovanje z asistenco v tujini krije stroške bolezni ali poškodbe v času potovanja oz. bivanja v tujini; RIZIKO ODPOVEDI krije stroške v primeru odpovedi potovanja zaradi bolezni, nesreče ali smrti v ožjem krogu družine/za uveljavitev povračila stroškov je potrebno predložiti uradno pisno dokazilo kot je na primer zdravniško potrdilo ali mrliški list. O upravičenosti vračila stroškov odloča zavarovalnica, s katero organizator potovanja pred odhodom sklene premije za vse udeležence ekskurzije. 

PLAČILNI POGOJI: možnost obročnega plačila po dogovoru (minimalna višina obroka je 50,00 EUR).

*****Opombe: kosila niso vključena v ceni. Program je zasnovan tako, da se med ogledi vedno najde prosti čas za kosilo v lastni organizaciji (po dogovoru z vodnikom). Cena kosila je podobna kot pri nas (cca 15,00 EUR).