IZLET V PORABJE IN NA GORIČKO

Kraj odhoda:
Po dogovoru
Datum:
Po dogovoru
Število dni:
1
Prevoz:
Avtobus
Cena:

Ime Goričko prihaja od goric. Tako namreč domačini imenujejo griče, ki so davno nastali na dnu Panonskega morja in se potem dvignili. Mehko oblikovan peščeni svet so ljudje naselili v pradavnini in tod ostali. Čeprav do velikih evropskih mest ni zelo daleč, je Goričko “napredek” zaobšel, tako da je ohranilo podobo, značilno za srednjo Evropo pred drugo svetovno vojno. O tem se bomo prepričali tudi sami, ko bomo poleg naravnih in kulturnih zanimivosti spoznali še tipična vina in kulinarko omenjenih krajev. 

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz kraja po dogovoru.  Vožnja proti Slovenskemu Porabju, ki  je del skrajnega zahoda Madžarske (v Železni županiji), kjer živi slovenska manjšina (po neuradnih ocenah med 5000) Porabskih Slovencev. Ime je dobilo po reki Rabi. Obiskali bomo zgodovinsko središče Porabja, mesto Monošter, ki se je začelo razvijati že v 12. Stoletju, ko je kralj Bela III. ustanovil cistercijanski samostan s cerkvijo Sv. Gottharda, katero krasi freska o slavni monošterski bitki, ki je botrovala pregonu Turkov iz Panonske nižine. V muzeju Avgusta Pavla si bomo ogledali razstavo o Slovencih v okolici Monoštra, ki predstavlja način življenja, tradicionalno kulturo in šege Slovencev na Madžarskem. Po ogledih nekaj prostega časa, nato vožnja na Goričko. Obiskali bomo domačijo Rajsar, kjer že skoraj pol stoletja izpod rok gospoda Hermana prihajajo umetelno okrašene remenke. Kokošja, račja, gosja, pa tudi nojeva jajca po njegovi zaslugi postajajo prave male umetniške stvaritve. Na leto jih izdela približno dva tisoč. Zapeljali se bomo do izletniške kmetije Kozelinovi v Gerlincih, kjer nas bodo sprejeli s prigrizkom (aperitiv, obloženi kruhki). Sledila bo delavnica – predstavitev peke prekmurske gibanice, v okviru katere vam bo gospodinja zaupala svoj recept, ki ga boste lahko preizkusili tudi sami. Med čakanjem, da se gibanica speče nam bodo postregli okusen domač bograč. Za konec se bomo posladkali še z gibanico, ki jo bomo pomagali pripraviti sami. Prihod domov v večernih urah.

CENA: POKLIČITE ZA CENO (02/843 0551, ilona@pohorje-turizem.com)

*Cena je odvisna od kraja odhoda, termina odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko prilagodi željam skupin

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz na omenjeni relaciji, program na izletniški kmetiji Kozelinovi (aperitiv, obloženi kruhki, delavnica: peka prekmurske gibanice, bograč + prekmurska gibanica), obisk domačije Rajsar, turistično vodenje in organizacijo izleta.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...