Skiatos

Kraj odhoda:
Ljubljana
Datum:
Pomlad, Poletje, Jesen
Število dni:
7
Prevoz:
Letalo
Cena:

Ali ste kdaj razmišljali o tem, kolikokrat ste nekomu ali nečemu drugemu privoščili bistveno več kot sebi? Saj veste, ljudje velikokrat vsemu drugemu namenimo več svojega denarja in časa kot sebi in svojim najdražjim. Ni nam žal življenjske energije za nikogar in nič, ko pa je treba nekaj storiti zase, ko si je treba enkrat končno privoščiti zasluženo nagrado za ves ta trud, pa mnogi oklevajo.

Skiatos je otok, ki vas nežno opominja, da je kdaj pa kdaj čas, da storite nekaj dobrega tudi zase, za svoje želje, ideje in sanje. Predvsem južna obala Skiatosa se namreč ponaša s številnimi lahko dostopnimi zlatorumenimi peščenimi plažami, tako da boste lahko vsak dan uživali na drugi. Sanjske plaže: Megali Ammos, Achladies, Platania, Troulos, Agia Eleni, Krassas in Koukounaries, ki se je drži tudi sloves ene najlepših evropskih plaž, ponujajo veliko kopalnih užitkov. Bujni zeleni gozdovi, ki se velikokrat razprostirajo vse do obale, pa naredijo prijetno tudi poležavanje.

Ker je otok bogat z vodo, najdemo na njem veliko oljčnih nasadov, žitnih polj, cipres, topolov, palm, sadnih dreves, pa tudi različne rastline in cvetlice, kot so sončnice, divje orhideje, anemone, vrtnice, oleander in čudovite bugenvilije. Bujna sredozemska vegetacija, ki pokriva skoraj celoten otok, mu daje prav posebno smaragdno barvo.

Veličastna lepota otoka, ki jo je ustvarila moč morja in časa, pride še zlasti do izraza na nedotaknjeni severni obali otoka. Veliko pozornosti vzbujata jami Galazia (azurna) in Skoteini (temna). Pravo doživetje je izlet z ladjico na prodnato plažo Lalaria, ki je znana po svoji štrleči luknjasti skali. Severni del otoka pa je zanimiv tudi zgodovinsko, predvsem zaradi samostana Evangelistria, ki je nudil zatočišče revnim družinam, ko so otok pogosto napadali turško-albanski pirati in tatovi.

Središče otoka je slikovito glavno mestece. Bleščeče bele hiške z rdečimi kamnitimi strehami, balkoni, okrašeni s cvetjem, tlakovana dvorišča, marmornati trgi in ozke zavite uličice ustvarjajo neskončen labirint trgovinic, barčkov in kavarn, nad katerimi visoko na hribu bdi cerkev sv. Nikolaja. Med dvema pristaniškima zalivoma je z borovci prekrit polotok Bourtzi, kjer najdemo ostanke starega gradu, zgrajenega v obdobju benečanske vladavine. Vzdolž pristanišča se razprostira Pralio, priljubljena promenada, ki v poletnih nočeh zaživi v precej svetovljanskem vzdušju.

Da, otok Skiatos je resnično lesketajoči se dragulj. Vendar dragulj, ki ga na dragoceni verižici spominov ne nosijo tisti, ki se sprašujejo, ali in zakaj bi si ga privoščili. Temveč tisti, ki razmišljajo, kdaj in kako si ga bodo privoščili. Tisti, ki sledijo svojemu notranjemu glasu, tisti, ki vedo, da je včasih vendarle prav, da kaj dragocenega podarijo tudi sebi in svojim najdražjim.

MESTO SKIATOS
Majhno glavno mesto, imenovano tudi Chora, združuje svetovljansko nočno življenje s tradicionalnim grškim šarmom. V svojih značilnih belih hiškah z rdečimi kamnitimi strehami, ki se terasasto razprostirajo med dvema hriboma, daje dom večini prebivalcev otoka. V mestu, ki je bilo zgrajeno leta 1830, se je rodil znan grški pisatelj Alexandros Papadiamantis, katerega rojstna hiša je danes muzej. Po njem se imenuje tudi glavna ulica, ki je poleg pristaniške promenade najbolj priljubljena točka mesta. Naselje je od letališča oddaljeno 3 km.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...