OPLOTNICA – KRAJ Z EDINSTVENIMI NARAVNIMI ZAKLADI

Kraj odhoda:
Po dogovoru
Datum:
Po dogovoru
Število dni:
1
Prevoz:
Avtobus
Cena:

Vabljeni v Oplotnico, kraj, ki je leži pod obronki Pohorja, tam kjer se gričevnat svet stika z ravninskim in kjer so širna obdelana polja. Kraj, ki ga obdaja venec številnih okoliških cerkva in kjer boste priča še eni zgodbi kartuzijanov v naših krajih. V Oplotnici so poleg dobrega vina doma tudi odlični okusi številnih domačih izdelkov.  

 

Jutranji prihod v Oplotnico. Sprehod skozi park in ogled nekdanjega perišča, kjer s pomočjo delovanja lokalnega turističnega društva in peric obujajo stari način pranja ob potoku Oplotniščica. Prav ta potok je odigral v preteklosti pomembno vlogo za razvoj kraja, saj je poganjal številne mline in žage, v bližini so delovale tudi glažute ter tovarna lesne volne. Na Grajskem dvorišču bomo občudovali špansko jelko ter si ogledali Graščino, nekdanji objekt žičke gospode, ki je bil pred kratkim obnovljen s pomočjo evropskih sredstev. Ogled notranjosti soban, ki danes služijo različnim namenom, veliko vrednost ima rokokojska kapela. Pomudili se bomo v Grajski vinoteki, kjer nam bodo pripravili pokušino lokalnih vin, h katerim se odlično podajo siri iz kmetije Lamparček – Obrul, ki piše svojo zgodbo o uspehu. Pokušina različnih vrst sirov, skute in jogurtov, možnost nakupa izdelkov.

Po okrepčilu bo čas za aktivni del našega druženja. Odpravili se bomo na pohod v Oplotniški vintgar, ki ljubitelje narave vabi v vseh letnih časih. Posebno zanimiv je v spomladanskih mesecih, ko narava ozeleni. Takrat lahko vsakdo najde svoj mir ob žuborenju potoka v tišini pohorskih gozdov.

Po sprehodu bo pravi čas za kosilo, ki si ga bomo privoščili na Domačiji Forbar v Malahorni, kjer so poznani po odličnih domačih jedeh. Predstavila se nam bosta še dva rokodelca, Jesse Štefane, ki ročno izdeluje lesena očala ter Marjan Crnič, oblikovalec izdelkov iz kamna (možnost delavnice po dogovoru).  

Popoldanski čas bo namenjen raziskovanju okolice Oplotnice. Nekoliko več pozornosti bomo namenili okoliškim cerkvam, zato se bomo najprej odpeljali do cerkve Sv. Barbare, kjer si bomo ogledali obnovljeno mežnarijo s črno kuhinjo ter notranjost cerkve, ki je znana po tem, da se tukaj vsako leto na praznik sv. Štefana odvija blagoslov konjev.

Pot nas bo peljala naprej skozi Čadram, kjer stoji cerkev Sv. Janeza Krstnika (po želji ogled notranjosti). Čadram je poznan tudi kot rojstni kraj Anice Černejeve (rojena 1900), slovenske pesnice in pisateljice.

Ker je Oplotnica obdana s številnimi griči, ki so porasli z vinogradi se bomo zapeljali po vinski cesti skozi naselje Prihova, kjer kraljuje romarska cerkev Matere Božje (po želji ogled notranjosti).

Naše druženje bomo zaključili z večerjo (jed na žlico) ter z odlično vinsko kapljico v prijetnem gostišču v Oplotnici.     

CENA: po dogovoru

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz na razdalji do 250 km, ogled Graščine v Oplotnici, predstavitev peric (animacija), pokušino 3 vrst vina v Grajski vinoteki, kosilo, večerjo (jed na žlico), vodenje in organizacijo.

OPOMBE: ponudba je predlog, ki se lahko časovno, vsebinsko in cenovno prilagodi različnim ciljnim skupinam.

Ponudbo pripravila: Ilona Stermecki

Tel. 031 647 444;  ilona@pohorje-turizem.com

Datum: 19.2.2017

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...