RAZIŠČI, OBČUTI, UŽIJ DESTINACIJO ROGLA – POHORJE

Kraj odhoda:
Po dogovoru
Datum:
Po dogovoru
Število dni:
1
Prevoz:
Avtobus
Cena:

Vabljeni v destinacijo Rogla – Pohorje, kjer boste lahko v skladu s  sloganom destinacije raziskali, občutili in užili turistično ponudbo pod južnimi obronki Pohorja. Prepričani smo, da boste navdušeni nad številnimi naravnimi in kulturnimi zakladi, med drugim vas bomo popeljali tudi v svet vesoljskih tehnologij in glasbe, užili boste številne okuse domačih kulinaričnih dobrot in jih poplaknili z vrhunsko kapljico, ki zori v naši destinaciji.

rogla-pohorje-logoRAZIŠČI, OBČUTI, UŽIJ DESTINACIJO ROGLA – POHORJE

 

Jutranji prihod v eno najvišje ležečih vasic na slovenskem – Skomarje (944 m).  Zaradi svoje visoke lege ponuja odlične razglede in verjetno je bil v preteklosti tudi to vzrok za številčno poselitev. Pozdrav za dobrodošlico v vasi bo še posebej zanimiv, saj ga bomo slišali iz ust interpretatorja Jurija Vodovnika, pohorskega pevca in pesnika, ki se je leta 1791 rodil prav tukaj. Ogledali si bomo Skomarsko hišo, eno izmed najbolje obnovljenih starih domačij na slovenskih tleh. Predstavlja bivalno kulturo naših prednikov, v njej pa se nahaja spominska soba Jurija Vodovnika. Sprehodili se bomo do cerkvice sv. Lamberta iz 14. stoletja ter si ogledali zanimivo multivizijo o nabiranju mravljinih jajčec. Pred odhodom se bo z divjačinskimi suhomesnatimi specialitetami predstavila Turistična kmetija Arbajter, ki ima na Skomarju farmo jelenov.

Po okrepčilu nas bo pot peljala naprej, do zimskošportnega rekreacijskega središča Rogla (1.517 m), poznanega tudi kot klimatsko zdraviliški center. Tukaj boste uživali vsi tisti, ki imate radi adrenalinska doživetja, saj se bomo spustili po Zlodejevem sankališču, ki obratuje skozi vse leto. Počasi bo čas za okrepčilo, ki si ga bomo privoščili v Stari Koči na Rogli, kjer ne gre brez čisto pravega pohorskega lonca, odlične lokalne specialitete, ki nosi znak Okusi Rogli. Razvajali se bomo tudi z borovničevim zavitkom, pripravljenim iz čisto pravih pohorskih borovničk.

Popoldne vožnja v Vitanje, mesto tradicije, kjer bomo obiskali Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), ki se ukvarja s »kulturizacijo vesolja« ter velja kot osrednji kulturni prostor v Vitanju, od koder izvira družina pionirja vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Privoščili si bomo Nordungovo kavo ter se posladkali s kolači imenovanimi Nordungova kolesa. Naslednja točka obiska bo goslarski atelje Skaza, kjer vas bo ob vstopu pričakala prijetna klasična glasba iz starega gramofona. Ko boste z očmi preleteli stene, boste imeli možnost občudovati številne violine in druga godala. V tem ateljeju se  izdelujejo novi instrumenti ter obnavljajo stari.

 

Pot bomo nadaljevali skozi Slovenske Konjice, mesto cvetja in vina, ki je bilo v preteklih letih dobitnik številnih priznanj, med drugim tudi za najlepše urejeno manjše mesto. Naš pogled bo zagotovo pritegnil fantastičen razgled na vinorodne Škalce, kjer kraljuje vinska klet Zlati grič. Od tukaj prihaja žlahtna kapljica že vse od rimskih časov. Danes se lahko pohvalijo z eno najsodobnejših vinskih kleti v Evropi. Med panoramsko vožnjo skozi mesto bomo videli spomenik Ivana Minattija, ki se je rodil v Slovenskih Konjicah, očaral nas bo pogled na staro trško jedro s cerkvijo Sv. Jurija ter na mestni park z dvorcem Trebnik. Ob poslušanju številnih anekdot nas bo pot peljala pod skrivnostno Konjiško goro, proti skriti dolini sv. Janeza Krstnika, kjer v miru in tišini leži Žička kartuzija, spomenik državnega pomena. Prisluhnili bomo zgodbi o življenju in ustvarjanju kartuzijanov na tem območju ter si ogledali samostansko muzejsko zbirko. Spoznali bomo ponudbo Zlatega Griča, ki prav tukaj, v nekdanji samostanski kleti zori svoje penine. Po degustaciji penin bo čas za kavo v najstarejši slovenski gostilni, ki datira v leto 1467. Poznana je po tem, da hranijo recepte nekdanje samostanke kuhinje, ki jih uporabljajo še danes.

Zadnja točka ogleda bo Oplotnica, kraj z edinstvenimi naravnimi zakladi. Izvedeli bomo vse o tradiciji ročnega pranja ob potoku Oplotniščica, se sprehodili skozi park do Graščine, kjer se bomo ponovno srečali z zgodbo kartuzijanov. Ogledali si bomo notranjost Graščine, ki je bila obnovljena s pomočjo evropskih sredstev, in obiskali Grajsko dvorišče, kjer živi tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov. Predstavila se nam bo mlada sirarka Anja iz kmetije Lamparček – Obrul, ki piše svojo zgodbo o uspehu. Sledila bo pokušina različnih vrst sirov, skute in jogurtov. Naše druženje bomo zaključili z večerjo na domačiji Forbar, kjer nam bodo pripravili hišne jedi.  V večernih urah se bomo polni lepih vtisov in doživetij vrnili domov.

Cena: po dogovoru!

 

Preglejte še več ponudbe v povezavi z Destinacija Rogla Pohorje na naslednji povezavi: “Razišči, občuti in užij Destinacijo Rogla- Pohorje”

Ponudbo pripravila: Ilona Stermecki

Več informacij na: 

Tel. 031 647 444

ilona@pohorje-turizem.com

V Slovenski Bistrici, 9.1.2017

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...