RAZIŠČI, OBČUTI, UŽIJ DESTINACIJO ROGLA-POHORJE

Kraj odhoda:
Po dogovoru
Datum:
Po dogovoru
Število dni:
1
Prevoz:
Avtomobil, električno kolo
Cena:
260€

Z vami želimo deliti edinstveno osebno doživetje naravne in kulturne dediščine Destinacije Rogla-Pohorje, kjer boste s pomočjo obogatene resničnostni na sodoben način spoznali preteklost ter lokalno identiteto občin Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. Območje, zvesto naravi, kulturi in ljudem so v davnini zaznamovali kartuzijani, ki so kot lastniki številnih posestev, vinogradov, dvorcev in pristav, s svojim delovanjem  močno vplivali na razvoj pokrajine in življenja ljudi. Živeli so trajnostno, vzdržno, v harmoniji z naravo ter s samim seboj, bili so samooskrbna družba brez odpadkov. Bili so zeliščarji, zdravilci, obrtniki, rokopisci, misleci ter tudi popotniki, saj so v Dolino svetega Janeza Krstnika pripotovali iz Francije. Tudi vi boste lahko v vlogi popotnika raziskali, občutili in užili dobrote, zanimivosti ter avtentičnost turistične ponudbe pod obronki sončnega južnega Pohorja in se tako kot nekoč kartuzijani približali naravi.

5-zvezdično enodnevno vodeno doživetje v Destinaciji Rogla-Pohorje:

RAZIŠČI, OBČUTI, UŽIJ DESTINACIJO ROGLA-POHORJE

Žiče – Slovenske Konjice – Oplotnica

Srečanje s turističnim vodnikom ob 8.00 v kraju po dogovoru. Licenciran nemško govoreči vodnik je kot domačin izvrsten poznavalec Destinacije Rogla-Pohorje in je hkrati tudi voznik električnega osebnega avtomobila. Uvodni pozdrav in spoznavanje, predstavitev dnevnih aktivnosti edinstvenega doživetja ter možnost izbire različnih menijev pri kosilu in večerji. Pred odhodom boste prejeli stekleničke, napolnjene z ohlajeno vodo izpod pipe, natočeno v Destinaciji Rogla-Pohorje. Stekleničke boste lahko tekom dneva dopolnili kjerkoli ob poti, saj je voda pitna na celotnem območju Destinacije Rogla-Pohorje. 

Med vožnjo v Žiče boste skozi številne zanimive zgodbe spoznali rdečo nit razvoja Destinacije Rogla-Pohorje, ki temelji na sonaravni kartuzijanski filozofiji. V še danes nedotaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika se boste peljali skozi Špitalič, ki je nekoč nudil gostoljubje popotnikom in oskrboval ”Zgornji samostan”. Opazili boste lahko rastišča Žičkega grobelnika, endemita, ki daje območju Žič unikatnost in posebno dragocenost ter skrivnostno vodo potoka Žičnica, ki žubori v slikoviti gričevnati dolini in je botroval temu, da so kartuzijani pred več kot 850 leti za gradnjo samostana izbrali prav ta čaroben kraj, ki daje občutek kot da smo zakorakali v nek drug svet nepoznane dimenzije, na edinstveni lokaciji, kjer se v miru in tišini ustavi čas. 

Ob prihodu v kartuzijo boste najprej vstopili v Gostilno Gastuž, poznano kot najstarejša gostilna na Slovenskem, iz leta 1467! Natakar vas bo v srednjeveških oblačilih popeljal skozi prostore gostilne ter vam predstavil ambient starega dvorca s sobama Filipa Žičkega ter Leopolda Konjiškega. Ponudil vam bo kartuzijanski zeliščni liker ter suho sadje. V pisarni TIC-a Žiče boste nato prevzeli pametna očala ter se skupaj z vodnikom sprehodili skozi poslopja nekdanje kartuzije,  ki bodo pred vašimi očmi oživela s pomočjo obogatene resničnosti. Zrastla bodo v podobi kot so bila nekoč in vam tako omogočila spoznavanje naravne in kulturne dediščine na inovativen način, prav tako pa tudi spoznavanje življenja kartuzijanov ter njihovega odnosa do narave, ki je temeljil na spoštovanju in samozadostnosti. Med ogledom boste lahko prisluhnili petju gregorijanskih koralov, obiskali lončarsko slikarski atelje, se sprehodili mimo obokanih vinskih kleti, kjer v miru in tišini zori konjiška penina ter si ogledali razstavo prenovljenih prostorov nekdanje knjižnice, ki je veljala za eno največji na svetu. Občudovali boste urejene zeliščne vrtove, ki so poslopje samostana krasili že v času kartuzijanov in so bili temelj za razvoj zeliščarstva, ki je v Destinaciji Rogla-Pohorje prisotno še danes. Na osnovi kartuzijanske zeliščarske tradicije gradijo svojo zgodbo tudi na Ekološki kmetiji Iršič-Meglič, ki ima na Pohorju urejene zeliščne vrtove, v prenovljenem gospodarskem poslopju Žičke kartuzije pa Zeliščno lekarno z ekološkimi izdelki znamke Zelišča iz Žičke kartuzije. Obisk lekarne, pokušnja zeliščnih namazov in sodelovanje pri pripravi zeliščnega napitka in namaza po vašem okusu. Možnost nakupa izdelkov.

Po končanem ogledu nadaljevanje poti do Slovenskih Konjic, mesta v objemu žlahtnih zgodb. Med krajšim sprehodom skozi staro trško jedro boste lahko prisluhnili številnim legendam ter občudovali srednjeveška pročelja hiš in trgov. V znani kavarni boste ob pogledu na potok Ribnica uživali ob Minattijevi kavi. Sledi prevzem električnih koles, ki vas bodo popeljala novim, zelenim doživetjem naproti. Med krajšo kolesarsko turo se boste skupaj z vašim vodnikom popeljali proti Konjiški Toskani.

Podobno tradicijo kot jo ima v Destinaciji Rogla-Pohorje zeliščarstvo, ima na tem območju tudi vinogradništvo. Zato vas bo v nadaljevanju programa urejena kolesarska pot popeljala skozi vinorodne Škalce, kjer vas bo očaral pogled na širne vinograde Zlatega griča ter na celotno Dravinjsko dolino. Ker bo počasi že čas za kosilo, boste ob odličnih jedeh certificirane znamke Okusi Rogle ter ob spremljavi lokalnih vin uživali v osrčju vinogradov ter prijetnega ambienta Gostilne Zlati grič.

Po kosilu boste nadaljevali z razvajanjem vaših brbončic, saj bo sledil obisk vinske kleti Zlati grič. Sodobna klet obratuje na temeljih tradicije, ki je zgodovino vinogradništva na tem območju pričela pisati že v obdobju Rimljanov. O odlični kapljici, ki na tem območju zori že stoletja, priča tudi zapis oglejskega kanclerja Paola Santonina iz 15. stoletja, ki med potovanjem skozi te kraje, poleg naravnih lepot, posebnosti rastja in živalstva, ni prezrl tudi gostišč, odlične hrane, prireditev in zabave, še posebej pa je pohvalil okusna vina. V dnevniku, kjer Santonino navaja svoja spoznanja o območju današnje Destinacije Rogla-Pohorje, je med drugim zapisano, do so k razvoju vinogradništva precej doprinesli tudi kartuzijani, saj so ravno oni bili tisti, ki so pridelali več dobrega vina, kakor vsa pokrajina skupaj. Pridelek so izjemno cenili, saj je bil nepogrešljiv del njihovega delovnega vsakdana in se je odlično podal k njihovim preprostim jedem, kot so ribe iz potoka Žičnica, domač kruh in sir, kartuzijanska zelišča, sadje in zelenjava. O tem, ali so vina še danes tako odlična kot so bila v času kartuzijanov, se boste ob pokušnji lahko prepričali sami. Da bodo okusi čim bolj izraziti, vam bodo postregli še sir in kruh lokalnih proizvajalcev.

Pot vas bo z avtomobilom peljala naprej v Oplotnico, čez ozemlje katere je v preteklosti vodilo več rimskih cest. Grad iz 11. stoletja, ki je bil v lasti gospodov Oplotniških, je bil kasneje s celotno posestjo podarjen žičkemu samostanu, ki je tukaj dominiral 600 let. V 17. stoletju so kartuzijani zgradili dvorec, ki je postal njihovo pomembno gospodarsko središče. Kartuzijani so s svojo prisotnostjo doprinesli k napredku in razvoju kraja, predvsem pa so s svojo miselnostjo prebivalcem privzgojili čut do spoštovanja narave. Dvorec vas bo sprejel s svojo prenovljeno podobo in vas popeljal skozi zanimiva obdobja razvoja kraja. Na grajskem dvorišču se boste lahko sprehodili skozi tržnico lokalnih izdelkov (siri, jogurti, skuta, salame, med, likerji, vina, rokodelski izdelki). Edinstveno doživetje vam po ponudil park s periščem, kjer vam bodo perice na potoku Oplotnica prikazale način pranja kot nekoč. V pranju se boste lahko preizkusili tudi sami.

Dan boste zaključili z večerjo na Domačiji Forbar v Malahorni, kjer vas bodo toplo sprejeli medse in z vami delili košček vsakdanjega življenja na podeželju. Ponujajo odlične domače jedi, ki so skrbno sestavljene iz s trudom na domači zemlji pridelanih živil, z veliko mero ljubezni ter s spoštovanjem do nezmotljivih receptov naših babic. Postregli vam bodo nabor najbolj slastnih dobrot, h katerim se odlično poda hišno vino.

Zaključek programa v večernih urah (okoli 20.00), s polno malho lepih vtisov na prijetna in edinstvena doživetja Destinacije Rogla-Pohorje.

Cena: 260 €/OSEBO

Cena vključuje: prevoz, vodenje in koordinacijo programa, pijačo dobrodošlice in suho sadje v Gostilni Gastuž, vstopnino v Žičko kartuzijo ter uporabo pametnih očal, obisk Zeliščne lekarne  ter degustacijo zeliščnih namazov in napitkov Ekološke kmetije Iršič-Meglič, najem električnih koles do 4 ure, kosilo v Gostilni Grič (4 hodni meni), ogled kleti in degustacijo na Zlatem griču (3 vzorci, kruh, sir), vstopnino za Graščino v Oplotnici – voden ogled ter predstavitev peric, večerjo na Domačiji Forbar (4 hodni meni), DDV. 


KONTAKT: Pohorje turizem; T: +386 (0) 2 843 05 50

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...