SLOVENSKE KONJICE – MESTO CVETJA IN VINA

Kraj odhoda:
Po dogovoru
Datum:
Po dogovoru
Število dni:
1
Prevoz:
Avtobus
Cena:

Vabljeni v Slovenske Konjice, mesto cvetja in vina, ki je bilo v preteklosti dobitnik številnih priznanj, med drugim tudi za najlepše urejeno slovensko mesto v kategoriji manjših mest. Slovenske Konjice ležijo ob reki Dravinji, položene so med skrivnostno Konjiško goro ter vinorodne griče Škalc, kjer zori odlična kapljica. Prisluhnili boste zgodbi o konjiškem zmaju in mističnem življenju kartuzijanov v skriti dolini Sv. Janeza Krstnika, poskrbljeno bo tudi za razvajanje vaših brbončic.

Jutranji prihod v Slovenske Konjice, kjer bomo na avtobusni postaji pričeli z vodenim ogledom starega mestnega jedra. Ob sprehodu skozi mesto bomo slišali več različnih zgodb, med drugim tudi tisto o konjiškem zmaju in nastanku imena mesta. Videli bomo lahko, kako se sodobnejši del mesta povezuje s srednjeveškim trškim jedrom, ki je bilo pred kratkim prenovljeno. Mimo mestne Galerije Riemer, ki razstavlja zasebno umetniško zbirko slik številnih svetovno znanih avtorjev se bomo sprehodili do cerkve Sv. Jurija iz 13. Stoletja (ogled notranjosti).  Naš sprehod bomo nadaljevali ob mestnem parku, mimo dvorca Trebnik, do čebelarstva Žvikart, kjer tracijo čebelarstva gojijo že nekaj desetletij. Predstavitev dejavnosti, pokušina medenih izdelkov ter možnost nakupa.

Naslednja točka obiska bo domačija Levart na Dobrnežu, kjer nam bodo predstavili dopolnilno dejavnost na kmetiji, ki temelji na osnovi predelave mleka v različne sire, skute in jogurte. Pripravili nam bodo pokušino mlečnih dobrot in ponudili možnost nakapa domačih izdelkov.

V nadaljevanju poti bo našo pozornost pritegnil fantastičen razgled na vinorodne Škalce, kjer kraljuje vinska klet Zlati grič. Od tukaj prihaja žlahtna kapljica že vse od rimskih časov, danes se lahko pohvalijo z eno najsodobnejših vinskih kleti v Evropi. Vodeni ogled vinske kleti, pokušina vina ter možnost nakupa izdelkov.  Na poti iz Zlatega griča nam bo v slovo pomahal Ivan Minatti, ki se je rodil prav tukaj, na kar spominja njegovo spominsko obeležje.

Pot nas bo peljala pod skrivnostno Konjiško goro, proti Žičam, kjer bomo obiskali rokodelsko obrt – Pletarstvo in žganjekuho Kalšek. Predstavitev dejavnosti in nadaljevanje poti mimo zeliščnih vrtov Majnika proti skriti dolini sv. Janeza Krstnika, kjer v miru in tišini leži Žička kartuzija, spomenik državnega pomena. Prisluhnili bomo zgodbi o življenju in ustvarjanju kartuzijanov na tem območju, si ogledali samostansko muzejsko zbirko ter pokušali zeliščne namaze in napitke iz ekološke kmetije Iršič – Meglič. Druženje bomo zaključili v najstarejši slovenski gostilni Gastuž, ki datira v leto 1467. Poznana je po tem, da hranijo recepte nekdanje samostanke kuhinje, ki jih uporabljajo še danes. O srednjeveških okusih se bomo ob večerji prepričali tudi sami. Prihod domov v večernih urah.

CENA: po dogovoru

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz na relaciji do 250 km, vse oglede po programu, predstavitev čebelarstva Žvikart s pokušino izdelkov, obisk vinske kleti Zlati grič s pokušino 4 vrst vina, obisk domačije Kalšek, predstavitev in pokušina žganja, predstavitev ekološke kmetije Iršič – Meglič s pokušino zeliščnih napitkov in namazov, večerjo, vodenje in organizacijo.

OPOMBE: ponudba je predlog, ki se lahko časovno, vsebinsko in cenovno prilagodi različnim ciljnim skupinam.

Ponudbo pripravila: Ilona Stermecki

                                                  Tel. 031 647 444  ilona@pohorje-turizem.com

V Slovenski Bistrici, 9.1.2017

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...