ISTANBUL

Kraj odhoda:
Po dogovoru
Datum:
Po dogovoru
Število dni:
5
Prevoz:
Letalo
Cena:

Minareti in minikrila, mošeje in nočni klubi, klici k molitvi in elektronski ritmi – v Istanbulu se tisočletna kultura in stara tradicija prepleta s kulturo zahoda. Istanbul si je za leto 2010 nadel naziv evropska prestolnica kulture. Dinamična dvanajst milijonska metropola ob Bosporju, med Azijo in Evropo, kar krepi od kreativnosti. Oblikovalci, modni kreatorji, umetniki, glasbeniki…, vsi delajo Istanbul to, kar danes je – živahno velemesto med vzhodom in zahodom. A mesto s skoraj 3000-letno zgodovino ostaja orientalska pravljica. Pričakujejo, da ga bo v letošnjem letu obiskalo 10 milijonov turistov, saj so jih že lani zabeležili 7,5 milijona.     

1.dan: MARIBOR –  BRNIK – ISTANBUL

Odhod avtobusa v dopoldanskih urah s kraja po dogovoru.  Vožnja do letališča Jožeta Pučnika. Po opravljenih letaliških formalnostih let za Istanbul. Po pristanku na letališču v Istanbulu transfer do hotela. Nastanitev, čas za osvežitev.  Po želji večerni sprehod skozi stari mestni del,  večerja v hotelu, odkrivanje nočnega življenja, nočitev.

2.dan: ISTANBUL

Po zajtrku bomo pričeli z ogledi znamenitosti, ki jih bomo izvedli v spremstvu lokalnega vodnika.  Prvi ogled bo obisk palače Topkapi Saray, ki leži v osrčju osmanskega Istanbula, kot nekdanja palača osmanskih sultanov. Sultani so tukaj živeli v neznanskem razkošju, obdani z okoli 5000 stražarji in služabniki ter haremom. Danes je tukaj muzej z zbirkami porcelana, draguljev, orožja in drugih dragocenosti. Sledi obisk mošeje Hagia Sofija (Sv. Zofija, Sv. Modrost), ki velja za najbolj veličastni bizantinski kulturni spomenik. Zgradil jo je cesar Justinijan v 6. stoletju, vse do 15. Stoletja je bila bizantinska cerkev, kasneje mošeja, danes pa je v njej muzej. Zelo zanimiva  za ogled je tudi cisterna Yerebatan Saray – nekdanji zbiralnik vode, ogled. Nato nekaj prostega časa za kosilo v lastni režiji.  Med javnimi zgradbami iz Osmanskega obdobja je znamenita mošeja sultana Ahmeda, imenovana Modra mošeja, zaradi prevladujoče barve v njenem notranjem okrasju. Ogled. Sprehod čez Hipodrom. Popoldne sprehod do znamenite egipčanske tržnico začimb, ter naprej do Kapali Čaršije. Gre za pokriti bazar iz 16. stoletja, z okrog 4000 trgovinicami. Ob množici evropskega in orientalskega blaga, nakita in preprog opozarjajo tudi čebulice tulipanov na Cvetličnem trgu (Yeni Camii), da so tulipani prišli na Zahod v 16. Stoletju iz Turčije in da so dobili ime po tulbenu, delu osmanskega turbana.  Sprehod nazaj do hotela, čas za osvežitev. Večerja v tipični turški restavraciji z zabavnim programom (trebušne plesalke). Nočitev.

3.dan:  ISTANBUL

Po zajtrku nadaljevanje z ogledi mesta. Obiskali bomo palačo Dolmabache, sodobnejšo rezidenco turških sultanov, v kateri je svoje dni bival in ustvarjal tudi Kemal Ata Turk..  Po ogledu se bomo približali znamenitemu zalivu Zlati rog, ki se iz Bosporja zajeda v evropski del Istanbula in velja za najboljše naravno pristanišče na svetu. Z obeh mostov čez Zlati rog je eden najlepših pogledov na obris mesta, ki ga oblikujejo kupole in minareti približno 500 mošej; most čez Bospor pa je znamenitost sam po sebi. Med njegovimi načrtovalci sta bila sam Michelangelo in Leonardo Da Vinci. Morje pod njim pa ostaja neločljivi in nepogrešljivi del mesta. Vožnja s turistično ladjo v Azijski del mesta, po želji nekaj prostega časa. Večerni prihod nazaj v hotel, večerja, nočni potep po mestu. Nočitev.

4.dan: ISTANBUL

Po zajtrku prosti dan: čas za pohajkovanja po mestu, kopanje ali nakupe na Kapali Čaršiji. Večerja v hotelu, zabava, nočitev.

5.dan: ISTANBUL – BRNIK – MARIBOR

Zajtrk, poslovilna kavica v mestu, nato transfer do letališča. Let za Slovenijo, pristanek v popoldanskem času. Transfer iz letališča do Maribora.

CENA: po dogovoru, za izračun nas pokličite ali pošljite povpraševanje.

Vključeno: povratna letalska vozovnica, letališke pristojbine, 3 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*, transfer letališče – hotel – letališče, ogled mesta po programu z obveznim lokalnim vodnikom, organiziran prevoz za oglede tretji dan, vstopnine za: Topkapi palačo, Hagio Sophio, Cisterno, Dolmabache palačo, Vožnjo s turistično ladjo po Bosporju, večerjo z zabavnim programom drugi dan, vse potrebne napitnine slovenskega spremljevalca skupine, avtobusni transfer v Sloveniji (Maribor – letališče – Maribor), organizacijo ekskurzije,  CORIS zavarovanje z asistenco, odstopnina (riziko odpovedi), DDV.

 

*SPLOŠNI POGOJI SO SESTAVNI DEL PONUDBE IN SO NA VOLJO NA NAŠI SPLETNI STRANI.  

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Please wait...